9 причини британците да останат в Европейския съюз

Filed under: Свят |

Britantsi

След по-малко от месец британците ще решат по-нататъшната съдба на страната си – и тази на ЕС. Още отсега е ясно, че има поне девет причини за тяхното оставане в ЕС – от здравия разум та чак до полските занаятчии.

  1. Британската добродетел

Британците се смятат за “бащи” на здравия разум. Наистина не е много разумно да разрушиш Европа само защото си в лошо настроение.

  1. Без експерименти, моля!

Не променяй нищо, ако няма остра нужда, и винаги се преструвай, че всичко е наред, е житейски принцип на британците. Затова опазиха и кралското семейство, и здравеопазването си. Затова лондонското метро няма да бъде обновено, а летище “Хийтроу” – разширено.

  1. “Икономиката, глупако!”

Финансовият министър Джордж Озбърн изчислява, че ако Островът напусне ЕС, всеки британец ще обеднява годишно с 4 000 паунда. Че страната ще затъне в рецесия, а цените на недвижимите имоти ще се понижат с 18%, което е удар в сърцето на британеца.

  1. Помислете и за това!

Вече се съобщава как акционери се подготвят за евентуален срив на британската валута. Затова – без експерименти, за бога!

  1. Страх и ужас

Премиерът Камерън направи изявление, в което подчерта, че Brexit ще е удар срещу сигурността на страната. Да се изолираш в политически план, е все едно нощем самичък да гледаш филм на ужасите: в даден момент неизменно започваш да се съмняваш дали вратата наистина е заключена.

  1. Борис е вън от играта

Години наред Борис Джонсън беше любимият политик на британците. Само че Борис прекали: със забележката си за кенийския произход на американския президент Обама и със сравнението, което направи между ЕС и нацистка Германия, той сам се изстреля в аут.

  1. Накъде без полските занаятчии?

Тъй като британците постоянно купуват и продават къщи, обновяват кухните си, разширяват мазетата и зимните си градини, полските водопроводчици, дърводелци и зидари не остават без работа. Ако те напуснат страната след евентуален Brexit, строителството ще колабира.

  1. В тъмната стаичка

Там избирателят е сам със себе си. И може да осъзнае, че олелията около Brexit е недомислена идея.

  1. Букмейкърите знаят най-добре

Повечето букмейкъри, при които британците залагат на футболни мачове, конни състезания, кралски бебета или избори на папа, дават 80 срещу 20 процента за оставането на Великобритания в ЕС. В повечето случаи те познават крайния резултат.

(От “Дойче веле”, със съкращения)

Spread the love