Наводненията в Германия и Франция взеха жертви

Filed under: Свят |

 

9000 домакинства са без ток в Бавария, близо 10000 – в Лоаре, Сен-е-Марн и Ивелин

102-13-01-1b60cf10868f

Четирима души загинаха вчера в Южна Германия и един в централната част на Франция – два региона, пострадали през последните дни от тежки наводнения, които засегнаха и Северна Австрия, предаде Франс прес.

Водолази проникнаха в залята от вода жилищна сграда в 10-хилядния баварски град Зимбах ам Ин и откриха три трупа в една от стаите. Не е известен полът и възрастта на жертвите. Според полицията е възможно да има още хора на приземния етаж на сградата.

По-късно в съседната община Юлбах, в югоизточната част на Бавария, бе намерено тялото на жена.

Улиците в много градове в региона са залети от един метър вода. Коли, дървета и мебели бяха отнесени от течението, а много хора бяха принудени да се покатерят по покривите на жилищни сгради, за да бъдат евакуирани с хеликоптери, предаде ДПА.

Вчера в два баварски окръга на границата с Австрия – Ротал-Ин и Пасау – бе обявено бедствено положение заради придошли води, които заляха пътища и мостове. Без ток са 9000 домакинства по информация на местното електроразпределително дружество „Байернверк“.
Около 50 деца ще пренощуват в училището си в град Трифтен, тъй сградата му е блокирана от придошли води, причинени от проливните валежи.

Наводненията са нанесли щети, надхвърлящи 10 милиона евро по оценка на баварските власти.

Полицията във френския департамент Сен-е-Марн откри удавена 86-годишна жена. Над 500 пожарникари и жандармеристи са мобилизирани да евакуират и подслонят на безопасно място хората, живеещи близо до водоеми в този департамент. Близо 10 000 домакинства са без ток в департаментите Лоаре, Сен-е-Марн и Ивелин.

Spread the love