300 казанджии се бунтуваха на главен път Е-79 край Кресна, уплашиха полицаите с крясъци: Чао, Бойко

Стотина униформени с палки пазиха протеста, недоволните кипнаха срещу ограничението да се вари ракия само 6 месеца в годината

Уморихме се да говорим, никой не ни чува, оплака се Марин Василев

105-03-01-2415

Хората бяха въоръжени с плакати с разнородни надписи

105-03-01-2355

На няколко пъти протестърите пресичаха на пешеходната пътека след изчакване на тротоара и пак се връщаха.

Над 300 собственици на казани и собственици на розови масиви от цялата страна излязоха на мирен протест вчера на главен път Е-79 в Кресна, блокирайки за минути трафика по основната пътна артерия в Югозапада. Те не бяха оповестили за протеста си никого с намерението да блокират поне за 3 часа основния пътен възел за Гърция. Но след като информацията изтече до медиите, тя стигна и до полицията.

105-03-01-2354

По този начин близо 100-тина полицаи с палки в ръце се втурнаха да охраняват протестиращите, като някои от тях освен на пътя наблюдаваха нещата от района на полицейското управление в Кресна и около общината. В готовност да се намеси бе и специализираният отряд за борба с безредиците, екипиран с каски, щитове и палки. Митингуващите обаче така и не се впечатлиха от наложената им охрана. С викове „Чао, Бойко, тръгвай, изчезвай, Бойко“, взеха акъла на органите на реда и разтресоха иначе спокойното крайпътно градче. Точно в 12.50 вчера казанджиите пресякоха пешеходната пътека и препречиха движението. Шествието бе съпровождано и от тъпан, а протестиращите носеха плакати с разнородни послания: „Ревизоро вън”, „Отново ще дойдат избори”, „Унищожители на българската традиция” и други. Хората изразиха осторо недоволството си от промените в Закона за акцизите и данъчните складове, отнасящи се за пунктовете за варене на домашна ракия или казаните. „Недоволството ни е срещу ограничението ракия да се вари само шест месеца в годината – от юли до декември, и казаните над 500 литра да се лицензират като данъчни складове. От 1000 на 500 литра е нужно да регистрираме нова фирма, нови разрешителни, включително и акт 16, така ни удрят, а не всички имат възможност да го направят. Някои имат два казана по 350 литра, събрани общо дават 700 л, така се надхвърлят 500-те литра, затова някои от колегите затвориха”, оплакаха се казанджиите. „Уморихме се да говорим, никой не ни чува, но ще протестираме докрай”, каза Марин Василев, дошъл на протаста в Кресна чак от Казанлък.

Плакат с текст „ГЕРБ – убиец на средния и дребен бизнес” издигнаха от сдружение „Българска домашна ракия” – Хасково „Управляващите ликвидираха земеделието, животновъдството, сега ще ликвидират и нас”, оплака се друг от протестиращите. Казанджиите бяха категорични, че ограниченията ще доведат до увеличаване на работещите в сивия сектор и на броя на нелегалните и самоделни казани, които всъщност произвеждат нелегалния и фалшив алкохол. „Искаме връщане на старото положение и да работим целогодишно, а обемите на казаните да са с обща вместимост до 1000 литра“, твърдо заявиха те. Въпреки всенародния бунт до ексцесии така и не се стигна и малко преди 16 часа всичко приключи.

Spread the love