Зарибяват реките Струма, Места и Вит със 130 000 балкански пъстърви, шефът н ЮЗДП Дамян Дамянов: Осигурихме над 20 000 лв. за рибки до 1 грам

Filed under: Благоевград,Кюстендил |

 

57-06-03-damianov11

Дамян Дамянов

Второ голямо разселване на 130 000 балкански пъстърви в планинските притоци на реките Струма, Места и Вит започва Югозападното държавно предприятие с директор Дамян Дамянов.

Кампанията за подпомагане естественото възпроизводство на балканската пъстърва вече е в ход. Тази година тя се провежда на територията на 16 от общо 40-те поделения на предприятието по предварителен график.

Това са държавните ловни стопанства „Витошко-Студена”, „Дикчан” – с. Сатовча и „Осогово” и държавните горски стопанства в Белица, Белово, Благоевград, Гърмен, Добринище, Елешница, Катунци, Места, Невестино, Рилски манастир, Рибарица, Струмяни и Якоруда.

20 800 лева е предвиденият финансов ресурс, осигурен от Югозападното държавно предприятие за закупуване на нулевогодишните рибки с размер от 0.5 до 1 грам.

Зарибителният материал от балканска пъстърва е произведен в рибовъдно стопанство „Тошков чарк”. Транспортира се в найлонови чували с кислород и е придружен с ветеринарномедицински сертификат и документ за произход.

Балканската пъстърва е местен вид, чието оцеляване без подпомагане на популацията й чрез разселване е застрашено.

 

Spread the love