Прокуратурата погна транспортния заместник-министър Антон Гинев за безстопанственост за 927 000 лв., той подаде оставка

Filed under: България |

 

110-12-03-Anton GinevСофийската градска прокуратура повдигна обвинение срещу транспортния заместник-министър Антон Гинев за това, че като генерален директор на „Железопътна инфраструктура“ умишлено не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество и от това е настъпила значителна щета за предприятието в размер на 927 000 лв. Умишлената безстопанственост е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

Магистратите припомнят, че на 01.11.2006 г. Антон Гинев е назначен за изпълнителен директор на Държавно предприятие Национална компания „Железопътна инфраструктура“. През 2007 г., мотивирана от несъществуваща спешност за ремонт на пътническата гара в Русе, от ръководената от Гинев компания е била проведена процедура на договаряне без обявление. Процедурата е била на обща стойност 3 120 000 лв.

Предвид стойността на средствата, необходими за извършване на тези строителни дейности, е следвало да бъде проведена обществена поръчка, но генералният директор Гинев е провел процедура на договаряне без обявление, като е поканил три фирми.

За изпълнител е била избрана фирма „Триумф“ ЕООД, контролирана от народния представител Илия Илиев.

На 22.10.2007 г. Антон Гинев е сключил договор с „Триумф“ ЕООД, като в договора е предвидено, че за проектиране на фирмата ще бъде изплатена сумата от 195 000 лв., а за строително-ремонтни дейности – 2 405 000 лв. без ДДС.

В рамките на 10 дни след сключване на договора, по разпореждане на Гинев, на фирмата изпълнител е изплатен аванс в размер на 927 000 лв., т.е. преди изпълнение на каквото и да е действие по договора на „Триумф“ ЕООД е изплатена цялата сума за проектирането – 195 000 лева, както и 732 000 лева за строително-ремонтни работи. Изплащането на аванса е извършено дори преди откриване на строителна площадка и издаване на необходимия за това акт образец 2а.

По този договор не е извършено никакво действие, а Гинев не е предприел действия по възстановяване на изплатените суми.

Антон Гинев е с мярка за неотклонение „подписка“.

Междувременно Антон Гинев подаде оставка от поста зам.-министър, а премиерът Борисов я прие.

 

Снимка: Антон Гинев

 

 

Spread the love