436 000 лв. несъбрани задължения „удавиха” ВиК – Петрич, шефът Ил. Ушев: Платихме 620 000 лв. за ток, 65 000 лв. вложихме за нов водопривод до борсата в Кърналово

Filed under: Актуално от днес,Петрич |
106-06-01 Илиян-Ушев

Илиян Ушев

Предсeдателят на бюджетната комисия Георги Тренчев: Вземанията на дружеството набъбнаха от 805 000 лв. през 2014 г. над 1 млн. през 2015 г., събираемостта падна от 89% на 54%.

436 хиляди лева са общо несъбраните задължения от некоректни абонати за изминалата 2015 г. на ВиК дружеството в Петрич. Това обяви вчера шефът Илиян Ушев пред съветници в южната община по време на среща, на която той даде отговор на редица въпроси, свързани бюджета на институцията през 2015 година. Ушев подчерта, че като цяло годината е била твърде трудна за него в работен план, най-вече поради две причини – поскъпването на електрическата енергия и помпажното подаване на вода през четирите летни месеца заради засушаването. Това довело до покачване на разходите за ел. енергия, който по думите му само за миналата година възлизат на 620 000 лв. Илиян Ушев алармира, че дружеството продължава да не начислява сметки за вода на болницата, на гробищния парк и на фирмата „Озеленяване”, което прави месечно между 40 и 50 хиляди лева вземания, на годишна база идват почти половин милион лева. 65 000 лв. пък водното дружество е вложило във водопровод до борсата в с. Кърналово и за подмяна на 1 км водопровод в село Първомай, стана ясно още по време на отчета на Юлиян Ушев. По отношение на възнагражденията на служителите във ВиК той обяви, че предшественикът му Васил Божанин е увеличил заплатите непосредствено преди смяната си, което е утежнило бюджета на фирмата с около 15 хиляди лева месечно. Според Ушев няма фрапиращо завишаване на разходите за външни услуги, позовавайки се на справки за предходни години. Предсeдателят на бюджетната комисия Георги Тренчев пък изказа тревога относно завишаването на вземанията на ВиК – Петрич, изчислявайки, че те са набъбнали от 805 хиляди лева през 2014 г. над 1 млн. лева през 2015 година, а според справките събираемостта на тези вземания е паднала от 89% на 54%. На 184 000 лв. пък възлизат социалните разходи на ВиК в Петрич за 2015 г. Илиян Ушев обясни, че става въпрос за практика, въведена още от Огнян Деведжиев за увеличение на заплатите за дейността на работниците, които възлизат на 120 лева месечно. „Щатните служители във водното дружество са 95, като управителят ще предприеме мерки за намаляване на персонала и орязване на част от социалните придобивки”, обяви пред съветниците също Илиян Ушев.

Припомняме, че преди седмица общинските съветници в Петрич апелираха ВиК шефът Илиян Ушев да направи пълен отчет на водното дружество за 2015 година. Искането им дойде, след като преди дни по време на заседание на бюджетната комисия и комисията по контрол и управление на общинските фирми съветниците са разглеждали предоставения им отчет на ВиК за 2015 г. и останали силно озадачени от изложеното.

 

Spread the love