Правителството отпусна 44 млн. за доизграждане на 61 км пограничната ограда

Filed under: България |

 

111-12-02-OgradaПравителството дава 44 млн. лв. за цялостно доизграждане на оградата по българо-турската граница – за нови 61 километра.

Парите ще се използват и за изграждане на прилежащия към този участък полеви път. Съоръжението е от изключително значение за противодействие на непрекъснато нарастващия през последните години миграционен натиск по българо-турската граница и цели опазване на държавната граница и овладяване на бежанската вълна, се казва в съобщение на МС.

На брифинг в парламента народният представител и съпредседател на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов обясни, че до това решение на Министерски съвет се е стигнало след разговор между него и финансовия министър Владислав Горанов.

„Министър-председателят беше уведомен и аз искам да благодаря от тази трибуна, въпреки че в нашето народно събрание добрите отношения не са на почит, за решението на Министерския съвет за приемането на тази сума, за да се завърши участъкът в област Бургас, по течението на р. Резовска”, коментира Симеонов, цитиран от „Фокус“.

Той каза, че със завършването на съоръжението цялата му дължина ще бъде около 230 километра.

На 13 май правителството предостави 6.2 млн. лева, за да продължи изграждането на „препятстващото съоръжение“ по границата в Бургаска област. Депутатите допуснаха изграждането да става без търг, тъй като оградата е обект от национална сигурност.

 

Снимка:

Валери Симеонов, премиерът Бойко Борисов и министър Румяна Бъчварова на българо-турската граница

 

 

Spread the love