Читателите ни пишат: 2 трупа за 48 часа в отделението по инвазивна кардиология в частната болница в Дупница, половината Гиздова махала със стендове за по 5 бона

Filed under: Дупница |

Починалата с посинени ръце и изгорени от електрошок гърди

Финансовият директор на болницата К. Костадинов: За 2015-а имаме 40 спасени живота в отделението, на стенд получаваме не повече от 150 лв. чисто, д-р Колчев и д-р Лефтеров са светила

111-01-01 -Lefterov

Ени Лефтеров

В отделението по инвазивна кардиология на частната болница в Дупница в рамките на 48 часа са починали мъж и жена на около 50 години от Дупница.

111-01-01 -DSCN7481 copy

Костадин Костадинов

111-01-01 ако има място .03 , 3.03 002 copy

„Жената беше цялата с дупки по ръцете, много поражения по кръвоносните съдове и с изгорени от електрошока гърди. Видях, че опитваха да я върнат към живота с жестоки електрошокове. Не зная имена, но можете да проверите в моргата или в общината. Смятаме, че в това отделение няма специалисти, но любимата дума в тази болница е „стенд”. По клинична пътека за всеки стенд се изписват по 5 бона. Това е една от причините почти всеки ром от Гиздова махала да е със стенд. Едва ли обаче, ако му отворите гърдите, ще намерите стенд там. Той най-вероятно е поставен само на хартия. Това отделение е печатница за пари, а лекарите не владеят занаята.” Тази потресаваща информация предоставиха източници на вестник „Вяра”, пожелали имената им да не се съобщават. „Страхуваме се от собственика на болницата – бившия общински съветник Ени Лефтеров. Страхуваме се, че той може да ни отмъсти.”

Веднага се свързахме с финансовия директор на болницата Костадин Костадинов, тъй като д-р Лефтеров отказва да дава каквато и да е информация на медиите.

Ето какво заяви той: „Отделението е уникално за Дупница, защото спасяваме хора в момент на инфаркт, а не лекуваме като в общинската и други болници с методи от 1980 г. За 2015 г. имаме над 40 инфаркта. Това са 40 спасени живота, и то с възстановена нормална трудоспособност. Нямам точна бройка на предотвратените инфаркти.

Починали? Все пак сме болница и за съжаление умират хора. Всевишният е определил, че всеки човек умира в определен момент, но няма починал в залата за коронарография. НИТО ЕДИН!

Недоволни сигурно има и ще има. Ще стават все повече и повече. Просто здравеопазването потъва и ще потъва все повече въпреки всичко. Даже нашето поколение ще достигне време, когато да те прегледа добър лекар, ще е като печалба от лотарията и ще струва мнооооого скъпо. То вече е така в София.

Добрите лекари ще станат кът, а светилата като д-р Колчев направо ще сънуваме да ни преглеждат. Защото д-р Колчев не просто владее занаята, не просто е уникален кардиолог, а е светило. Такъв лекар в Дупница в последните 20 години не е имало. Може би само шефът на хемодиализата има подобен ранг.

Ето ти един факт: 10 дни преди да започне работа при нас, д-р Колчев беше поканен от проф. Чирков да работи при него. Не шефът му в Медицинска академия, не шефката на клиника, а д-р Колчев! И Чирков отиде на крака в академията да го кани!

Относно стендовете на жители на Гиздова махала… Нямам спомен да сме поставяли стенд на жител от Гиздова махала. Едва ли има такъв, та камо ли цялата махала.

Впрочем стендовете са с различна цена, тя зависи от вида. Всеки стенд е с уникален номер и касата го заплаща по себестойност. Ние получаваме 560 лв. за пътеката, от тях чисти са не повече от 100-150 лв.

Така е в здравеопазването – големи обеми, малка печалба. Трагедия.

Не може да се постави стенд само на хартия? Пак повтарям – всеки стенд има уникален номер. След поставяне до 1 час се вписва в Национална статистическа програма, а опаковката с номера се праща в РЗОК. Проверете дали е така. Касата заплаща стойността на стенда по себестойност, а на нас плаща пътеката 560 лв.

Какво означава, че „стенд” е любима дума в болницата на д-р Ени Лефтеров? Всеки работи за пари, включително и д-р Лефтеров, аз, включително и вие. Лефтеров не е алчен тип. Ако беше алчен, защо му е да купува нови апарати като ЯМР, ангиограф, зелен лазер и много други, като може спокойно да работим 5 години без един лев инвестиции и пак ще сме по-добре оборудвани от всички в областта. Много пъти с д-р Матей Попниколов сме се чудили защо го прави. Вероятно амбиция. Но една е истината –  Лефтеров е истински доктор и се старае да лекува! И затова инвестира всяка стотинка в апаратура, вместо да ни вдигне заплатите.

В заключение: ако сме сбъркали, ако човек е умрял по наша вина, нека бъдем наказани. Но вие помислете за помията, която в последните 10 години се излива върху лекарите и болниците. Дори в момента, когато кюстендилци ни „съсякоха“ леглата и на нас, и на общинската болница, ние в Дупница не сме единни нито като колеги, нито като общество. Ето това е тема, достойна за сериозна медия като вашата”, обяви Костадинов.

Колко стенда са сложени в отделението в болницата на Ени Лефтеров през последните години и на каква стойност, е въпрос, на който трябва да отговори шефът на здравната каса в Кюстендил д-р Сашо Котев. Вчера той беше потърсен, но не беше открит в кабинета си. Днес той отново ще бъде потърсен и очакваме подробна информация за работата на отделението по инвазивна кардиология в частната болница в Дупница.

Любопитна подробност е фактът, че здравният министър Москов беше сложил кръст на отделението, въпреки че бяха спечелили трето най-високо ниво, сега по здравна каса за Кюстендилска област не се отреждат легла за трето ниво и отделението се смъква на второ ниво. Големият въпрос е да се провери дали отделението отговаря на стандартите по кардиология.

Проучване на „Вяра” показа, че само коронарографията без стенд струва 3 300 лв., а със стенда сумата става 5000 лв.

 

 

Spread the love