12 обезпокоителни факта за храните, за които не сте подозирали: Броминът в безалкохолното уврежда нервите

Filed under: Здраве |

здравеАко сте подозирали, че в хранително-вкусовата промишленост има нещо гнило, то нямате и представа на колко прав път сте. Ако пък не вярвате, тези невероятни и обезпокоителни факти, подбрани от Cracked, ще ви убедят, пише obekti.bg.

 1. Обичате ли сирене? А чувствате ли, че сте пристрастени към него? Вината не е ваша, това усещане се поражда от смилането на млечния протеин касеин, който има упойващ и пристрастяващ ефект.
  2. Знаете ли, че храната, която ви сервират по време на полет, обикновено се приготвя 8 часа по-рано. И ако има закъснение, стотици порции се изхвърлят и преработват в нови.
 2. За да спрат съставките в безалкохолните напитки от разпадане, компаниите използват броминирано растително олио, което е забранено в Европа, но не и в Северна Америка. Сред вредните ефекти при продължително излагане на бромин са обриви и увреждане на нервите.
  4. Чипсът и пържените картофки се правят с химикал на име акриламид, нагрят на висока температура, който обаче е канцерогенен.
  5. В птицефермите пилетата са наблъскани едно върху друго. В САЩ изискването е за всяко да има място колкото един лист А4.
  6. За да стане дъвката по-гъвкава за дъвчене, се използва съставката ланолин, която е секрет от овча вълна.
  7. Всички части от прасето се ядат, но за да се извади мозъкът, той се пръска с компресиран въздух. Самата струя обаче е вредна и за хората и причинява автоимунни заболявания.

  8. Сигурно ще се изненадате, че в някои видове хайвер се съдържа… любимият ви продукт за чистене – боракс или Е285. Той се ползва за придаване на сладост и по-дълъг живот на хайвера.

  9. Френският деликатес гъши дроб се прави, като животните се хранят насилствено с големи количества, за да се разширят дробовете им.

  10. В много заведения за бързо хранене черните белези от грила по месото се поставят изкуствено.

  11. Салатата често пъти крие повече здрави рискове от месото, защото зеленчуците растат в почвата и са изложени на патогени, които могат да се премахнат само с готвене.

  12. А знаехте ли, че въглеродният диоксид всъщност се използва за създаването на безкофеиново кафе?

 

Spread the love