Ден на Паисий събра на празник стотици местни и гости в пернишкото село Кралев дол, кметът Вяра Церовска и писателят Цанко Живков дариха книги на библиотеката в селото

Filed under: Перник |

 

 

114-14-01-LUBA-2  празник в Кралев дол2 114-14-01-LUBA-2  празник в Кралев дол3Традиционният вече Ден на Паисий събра в неделя всички жители на пернишкото село Кралев дол. Те посрещнаха и много гости, пристигнали специално за празника. Местните гордо заявяват, че тук е родното място на автора на „История славянобългарска“ и всяка година организират празник в негова памет. Кметът на Кралев дол Пламен Георгиев поздрави всички, че са заедно на този превърнал се в традиция празник и заяви, че тази истина скоро ще излезе наяве и цяла България ще я знае. Поздрав към присъстващите отправи и кметът на община Перник Вяра Церовска. „Вие сте хората, които пазите и предавате българския дух и история така, както ни учи Паисий. Поздравявам ви, че търсите и отстоявате корените си и днес имате най-голямо основание да празнувате. Вярвам, че спорът за родното място на духовния водач Паисий ще се реши във ваша полза“ – каза Вяра Церовска.

Тя поздрави кмета на Кралев дол за празника и усилията му да направи селото известно на всички българи. Поздрав за хубавия празник отправи и областният управител Александър Александров. Празника уважиха и зам.-кметовете Севдалина Ковачева, Владислав Караилиев и Йордан Павлов и секретарят на общината Радослава Манова. Сред присъстващите бяха и кметовете на кварталите «Изток» и «Църква». Тук бе и основният „виновник”, който издирва и доказва,че родът на Паисий е от Кралев дол – писателят Цанко Живков. Той и кметът Вяра Церовска дариха книги за местната библиотека.

Пред параклиса на Паисий звучаха български песни в изпълнение на читалищния самодеен състав „Хармония“. Ръководителят им се похвали със завоюван сребърен медал от приключилия наскоро международен фестивал в Хисаря.

По традиция домакините раздадоха курбан за здраве.

Spread the love