Зам.-председателят на парламентарната комисия по култура Ирена Соколова от Перник на визита в Китай

Filed under: Перник |

 

333 copyНародният представител и зам.-председател на парламентарната комисия по култура и медии Ирена Соколова е част от българската парламентарна делегация, която замина на официално посещение в Китай. Делегацията е водена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Визитата е по покана на председателя на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Джан Дъцзян. Официалното посещение започна със среща с председателя на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Джан Дъцзян. Парламентарното сътрудничество, транспортната свързаност и реализацията на инфраструктурни проекти, които България предстои да развива, бяха основните теми на срещата. Джан Дъцзян подчерта, че сътрудничеството между Общокитайското събрание на народните представители и българския парламент ще продължи да се развива. Според него има възможност за по-тесни контакти между парламентаристите от двете страни по линия на постоянните парламентарни комисии и на групите за приятелство в двете законодателни институции.

„Между Китай и България има отлично политическо сътрудничество, основаващо се на доверие и приятелство“, посочи на срещата председателят на Народното събрание. Цецка Цачева подчерта, че потенциалът на България като част от големия пазар на ЕС и важното място на Китай в световната политика и икономика създават благоприятни предпоставки за задълбочаване на ползотворното и резултатно сътрудничество.

България е дългогодишен приятел на Китай и като държава – членка на ЕС, може да играе ключова роля за развитието на отношенията между ЕС и Китай. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева в лекция „Светлината на познанието и скоростта на мечтите” пред студенти на Пекинския университет за чуждестранни изследвания. С изпълнение на песента „Високи сини планини“ бяха посрещнати парламентаристите в залата, където беше изнесена лекцията.

По-рано през деня българските парламентаристи поднесоха цветя на Монумента на народните герои в Пекин.

Spread the love