Домашен крем за защита от слънцето

Filed under: Здраве |

 

120-13-04 здравеПовечето слънцезащитни продукти съдържат токсични съставки или ендокринносмущаващи химикали, които в много случаи могат всъщност да подпомогнат появата на рак на кожата и производството на свободни радикали в организма. В действителност в годините от началото на употребата на слънцезащитен крем степента на рак на кожата се е увеличила. В документ на FDA от 2007 година пише: „FDA не разполага с данни, доказващи, че употреба на слънцезащитен крем помага за предотвратяване на рак на кожата“. В действителност много от докладите показват, че повечето слънцезащитни средства повишават риска от рак на кожата. Дори естествените налични в търговската мрежа слънцезащитни продукти често имат токсични съставки!

Природен домашно направен слънцезащитен крем – съставки:

  • 1/2 чаша бадемово или маслиново олио (може да се смеси с билки)
  • 1/4 чаша кокосово масло (естествен слънцезащитен фактор 4)
  • 1/4 чаша пчелен восък
  • 2 супени лъжици цинков окис (Това е не-нановерсия, която няма да се абсорбира в кожата. Внимавайте да не вдишате цинковия прах). Това прави естествен слънцезащитен фактор 20 + или повече може да се добави).
  • По желание: 1 чаена лъжичка витамин Е масло
  • По желание: 2 супени лъжици масло от шеа (естествен слънцезащитен фактор 4-5)
  • По желание: етерични масла, екстракт от ванилия или други натурални екстракти, които да отговарят на вашите предпочитания

Как да се направим природен слънцезащитен крем?

1. Сложете съставките с изключение на цинковия окис в половинлитров или по-голям стъклен буркан. Можете да използвате празен буркан от кисели краставички, маслини или други храни.
2. Напълнете средна тенджера с няколко сантиметра вода и я загрейте до средна топлина.
3. Сложете капака на буркана, без да го затягате, и го поставете в тенджерата с водата.
4. Тъй като водата се загрява, съставките в буркана ще започнат да се топят. Разклащайте или разбърквайте от време на време, за да се смесят добре. Когато всички съставки се стопят напълно, добавете цинковия окис, разбъркайте добре и изсипете съдържанието в буркана, който ще използвате за съхранение. Няма да работи добре, ако го сложите в шишенце с помпичка!
5. Разбъркайте няколко пъти, докато сместа се охлажда да се уверите, че цинковият окис се е смесил.
Използвайте крема така, както нормално бихте използвали всеки слънцезащитен продукт. Най-добре е да го използвате в рамките на шест месеца от направата.

Spread the love