Всяка сутрин шоколад за блестяща памет

Filed under: Здраве |

Сладкото изкушение ще ви помогне и да отслабнете121-zdrave-Chokolad

Шоколадът е суперхрана, която ако не сте познавали с всичките й ползи, е време да преоткриете, особено в разгара на лятото! Бъдете лакоми за сладкото изкушение не само когато ви се ще да се поглезите – а и когато сте уморени, с лошо настроение или ви липсва енергия. Да не говорим, че шоколадът се счита и за мощен афродизиак!

 

Полезен за сърцето

Докато му се наслаждавате, шоколадът влияе благотворно и на вашето сърце, както и на кръвообращението и мозъка. Черният (натурален) шоколад например помага за възстановяване на гъвкавостта на артериите, като същевременно предотвратява струпването на белите кръвни клетки до стените на кръвоносните съдове. Богат е на минерали като калий, цинк и селен, а 100 г от него осигуряват 67% от препоръчителния дневен прием на желязо. Шоколадът е и най-новото предизвикателство в медицината – при лечението на аутизъм, затлъстяване и диабет (какаото подобрява инсулиновата чувствителност и в умерени количества действа превантивно срещу диабет).

 

Стимулира паметта и абстрактното мислене

Установено е, че ако хапвате шоколад за закуска, той стимулира паметта и абстрактното ви мислене. Освен това ще тласне метаболизма ви към моментална редукция на мазнините. Още ли не сте се затичали към магазина за шоколад?

Намалява холестерола, както и обиколката на талията

Консумацията на какао доказано понижава нивата на „лошия” холестерол, като същевременно повишава нивата на „добрия”, което пък потенциално ограничава и риска от сърдечносъдови заболявания. Шоколадът е много полезен и за кожата – тъй като флавонолите в какаото я защитават от вредното въздействие на слънцето. И освен всичко друго – ви помага да отслабвате! Няма шега, няма измама! Ако хапвате парче шоколад 20 минути преди хранене, то предизвиква хормонална реакция, която създава усещане за ситост. Установено е, че хората, които редовно закусват с блокче шоколад, губят тегло много по-скоростно от останалите.

 

Повишава метаболизма

Освен подобряване на мисловните способности, паметта и продуктивността през деня, шоколадът повишава и метаболизма. Потискането на желанието за късче шоколад пък кара организма да превключва на режим изчакване. А така се задържат излишните килограми, което затруднява и ускоряването на метаболизма.

 

Spread the love