Премиерът Борисов поставил задача на Даниел Митов да нормализира отношенията с Русия

Filed under: България |

Тази година санкциите няма да паднат, но за догодина се надявам да се облекчат поне в сферата на селското стопанство, защото там търпим много загуби към момента, коментира премиерът

boyko-borisov

Премиерът Бойко Борисов е поставил задача на външния министър Даниел Митов за срещата в Сочи – да нормализира крайно острата позиция на Русия към България. Това съобщи самият Борисов пред журналисти в парламента.

Министър Даниел Митов е на среща на външните министри на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество в Сочи и в рамките на форума ще има двустранна среща с руския си колега Сергей Лавров.

„Задачата, която съм му поставил, е да нормализира, ако е възможно, разбира се, крайно острата позиция на Русия към България, както и нашата към тях, и превръщането ни в най-голям враг на Балканите за Русия“, коментира Бойко Борисов.

Знаете президентът Путин, премиерът Медведев ходят в Атина, Белград, Будапеща, обикалят ни, създава се едно излишно напрежение, което не искаме, добави той, цитиран от БТА. По думите му българската политика е такава, че да е балансирана с всички.

Борисов посочи, че България има да решава въпроси с Русия по енергийни проекти,  облекчаване на визовия режим, санкциите. Тази година санкциите няма да паднат, но за догодина се надявам да се облекчат поне в сферата на селското стопанство, защото там търпим много загуби към момента, коментира премиерът.

Относно съвета на  лидера на АБВ Георги Първанов да поиска среща с Путин, Борисов коментира, че срещите между президент и премиер по принцип са протоколни. Нивата са президент – президент, премиер – премиер, уточни той. В този смисъл съм доста по-ниско като ниво от президента Путин, за да поискам аз среща с него, аз имам работа с техния премиер, добави Борисов. Той отбеляза, че такива срещи се правят, когато има какво да се договори или да се предложи. Доволен съм, че най-сетне руската страна разбра, че европейската позиция и българската позиция са едно и също, добави той.

От последните изказвания на президента Путин и на всички останали става ясно, че те вече съзнават, че Европа е тази, която трябва да вземе решението, а ние като част от Европа ще бъдем солидарни с нея, каза Борисов. Според него газовият хъб може да мине заедно в един пакет със „Северен поток“ 2.

В отговор на въпрос премиерът отново коментира двойните стандарти в ЕС. „Не може да кажеш, че „Южен поток“ е лошо за Европа, а „Северен поток“ 1 и 2 са хубаво за Европа“, каза той.

Относно искането на ЕК да продадем част от „Булгартрансгаз“, премиерът коментира, че от дълго време в Европа тече процедура да се раздържавяват всички тези компании с различни оператори. На комисаря Маргрете Вестегер доста обстойно й обяснихме защо в България това не искаме да се случи и защо е опасно за страната ни, каза Борисов. Той посочи, че е обяснил и на Жан-Клод Юнкер и на Доналд Туск. Предложили сме две-три алтернативни решения – да разделим самия оператор от собствеността, надявам се да го приемат, каза премиерът. Той добави, че вицепремиерът Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова водят активна преписка по тази тема.

Spread the love