Бракониери от дупнишкото село Крайници убиха дива коза под Ангелов връх в Рила, полицията ги спипа

Filed under: Дупница |

 

127-02-01 DSC_0061

Двама бракониери с убита дива коза са спипани в участък Белица на Национален парк „Рила” – Благоевград. По време на дневния обход на 30 юни служители от парковата охрана от парков участък Белица, наблюдавайки с бинокъл, установяват двама бракониери, които дерат дива коза, непосредствено под Ангелов връх, съобщиха от Дирекцията на Национален парк „Рила” – Благоевград. Веднага е мобилизирана охраната от парковите участъци в Благоевград и Дупница, както и полицейски служители от РУ на МВР в Разлог и Рила.

127-02-01- DSC_0071Сформирани са постове от входно-изходните места в посока мястото на нарушението. При проследяване на бракониерите в местността Голямото седло се присъединява и трети човек, като тръгват към Илийна река, обясниха от пресцентъра на дирекцията.

Установена е самоличността на един от участниците – жител на с. Крайници, община Дупница, в чийто високопроходим автомобил има 5 калъфа за пушки. Лицето е свалено от полицейските служители за изясняване на подробностите около случая. Оказва се, че е ловец и при опит да бъде проверено оръжието му в касата в жилището той бяга и изключва телефона си, с което осуетява полицейското разследване.

127-02-01DSC_0074

На терена до първия джип е установен друг автомобил, който също е на ловец, родственик на избягалия от полицията. Този джип бива свален в ранния следобед на 1 юли. След установяване на собственика му от полицията е направена проверка на касата в жилището му и е установено, че е заключена и запечатана, но не може да бъде отваряна в негово отсъствие. На 1 юли в негово присъствие е била проверена и се оказва, че оръжието, което му се води, е в наличност.

В края на деня на 30 юни 2016 г. всички паркови служители се събират в местността Бричебор, за да контролират движението на моторни превозни средства за и от Илийна река. В 19 ч. пристига лек автомобил с двама души, които след кратък престой си тръгват. През нощта на 1 юли, между 0,30 и 1 ч. лекият автомобил със същите лица и още трима са задържани от патрула на РУ на МВР в гр. Рила. Снета е самоличността на пътниците и към момента продължава полицейското разследване.

От НП „Рила” подчертаха, че нарушението е убит защитен вид от Закона за биологичното разнообразие –  дива коза на около 3 години, видно от намерените на терен кожа и вътрешности на дивото животно. Съгласно Закона за защитените територии, ловуването в Националните паркове е забранено, а на основание Плана за управление на Национален парк „Рила“ е въведена допълнителна забрана за убиване, улавяне, проследяване и нараняване на диви животни за цялата територията на националния парк.

Дивата коза е символ на Националния парк „Рила“ поради наличието на най-голямата популация у нас. Местообитанията й се намират предимно в субалпийския и алпийския пояс. Числеността на рилската дива коза през последните години нарасна неколкократно, поради засилената контролно-охранителна дейност и намаляване на бракониерските набези.

Гражданите могат да подават сигнали за нерегламентирани дейности в Националния парк „Рила“ и резерват „Риломанастирска гора“ на телефони: 0884 111 400; 0887 997 770; 0884 111467; 0884 111 407; 0884 111 410.

 

 

 

Spread the love