Дружна група планинари любители начело с шефката на Сдружение „Искрици” Таня Лазарова покориха Мусала, стягат се за Еверест

Filed under: Благоевград |

 

 

127-05-02   musala1

Групата си направи обща снимка на Алеково езеро.

Група запалени любители на природата от Благоевград изкачиха най-високия връх в България Мусала (2925 м) и се готвят да покорят Еверест. Тази полуистина през смях разказа шефката на Сдружение „Искрици” Таня Лазарова от Благоевград.

Всъщност даже и да не стигнат до Покрива на света, за това лято са си набелязали и друга цел – Рилските езера.

127-05-02  musala2

Таня Лазарова (в средата) поведе групата.

В щурма на Мусала се включиха още Десислава Ханджийска, Мая Тасева, Наталия Джабирова, Илияна Янева, Йордан Попниколов, Надя Георгиева и Гергана Ралинска. „Изкачването започнахме от Боровец до вр. Ястребец с кабинков лифт. Пътуването с лифта покрива разликата в надморската височина от над 1000 метра и по този начин си спестихме около 3-4 часа дълъг и труден преход.

От Ястребец към хижа „Мусала”. Пътеката е полегата без стръмни участъци. Тя пресича хълма Маркуджик и за час достигнахме до хижата. Разположена е на 2389 метра надморска височина. Там групата ни направи близо час почивка, наслаждавайки се на заобикалящата ни красота. Оттук до заслона „Леденото езеро“  вървяхме около 2 часа. Пътеката е чиста, много добре маркирана и започва от северната страна на езерото, което се намира до хижата и е едно от Мусаленските езера”, разказа Таня Лазарова.

„След около час стръмно изкачване стигнахме до красивото Алеково езеро, което носи името на основателя на туристическото движение в България – Алеко Константинов. На около час път от езерото се намира заслонът „Леденото езеро“ (“Еверест“), който е идеално място за почивка и нощувка”, добави още Лазарова.

 

Spread the love