„Ню Йорк таймс“: В НАТО няма единство спрямо Русия

Filed under: Свят |

 

Според изданието повечето от разногласията засягат въпроса дали трябва да бъде сдържана или омиротворявана Москва

NATO Secretary General Jens Stoltenberg delivers a speech at Warsaw University

NATO Secretary General Jens Stoltenberg delivers a speech at Warsaw University

Срещата на НАТО във Варшава демонстрира, че редица държави от Евросъюза, включително Германия, Франция и Италия, показват все по-малка готовност да следват антируския курс, за който настоява Вашингтон. Това пише вестник „Ню Йорк Таймс“ в статия под заглавието „Единството на НАТО бе тествано от Русия и даде няколко пукнатини“.

Президентът на САЩ Барак Обама и лидерите на страните от алианса „се опитаха да демонстрират единен фронт. В същото време във Варшава стана ясно, че зад външното единство в Европа се спотайват все повече свидетелства за разногласия, освен нейния разрив с Великобритания, който привлича основното внимание“, отбелязва се в статията. Според изданието „повечето от разногласията засягат въпроса дали трябва да бъде сдържана или омиротворявана Русия“.

Вестникът отбелязва, че „Германия, Франция и Италия проявяват признаци на готовност да отстъпят от твърдите си позиции“, изразени по-рано от тях – „от икономическите санкции на НАТО, целящи натиск върху Русия, до военните маневри с цел нейното сдържане“.

В тази връзка „Ню Йорк таймс“ напомня, че италианският премиер Матео Ренци взе наскоро участие в Петербургския международен икономически форум.

„Франсоа Оланд говореше за необходимост от взаимодействие с Русия. Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер пък разкритикува мащабните военни учения в Полша миналия месец, обяснявайки, че те провокират Русия и ги нарече „дрънкане на оръжие“, посочва се още в статията.

Вестникът се позовава на бившия постоянен представител на САЩ в НАТО Никълъс Бърнс, който наскоро е бил в ЕС.

„Бях поразен от разногласията сред ръководството на Европа как да се отговори на всички тези предизвикателства“, сподели той.

 

Снимка:

Срещата на НАТО във Варшава

 

Spread the love