Безработният Здравко Велинов се задуши от запалена бала сено в двора на къщата си в кюстендилско село

Filed under: Кюстендил |

Кметът Паунов издаде заповед да не се палят стърнища и сухи треви много преди пожароопасния сезон

239-12-04-Lineika-OIK

63-годишният безработен от кюстендилското село Вратца Здравко Венков Велинов почина при задушаване, след като запалил окосеното сено в двора си. Той бил разведен и живеел сам в къщата, която се намира на километър от центъра на населеното място, близо до гората с излаз към Осоговската планина. “Разбрах за пожара, след като ми се обадиха от Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението. Те били сигнализирани от шофьор, минаващ с колата си покрай мястото. На тел. 112 звъннала съседката на Здравко, която всъщност намерила тялото на двора“, коментира кметът на селото Валентин Точев. „Пожарът не беше голям, по-скоро на Здравко му е прилошало от пушека, миризмата го е ударила. Не е изключено да е получил и инфаркт“, обясни още управникът. Пламъците не са нанесли други поражения, уточниха от полицията. Още в края на май, далеч преди старта на пожароопасния сезон, от общината в Кюстендил излязоха със заповед, с която забраниха паленето на стърнища, сухи треви, слогове, крайпътни ивици, растителни отпадъци и други във и извън земеделски имоти и земите от горския фонд на територията.
Нарушителите носят административнонаказателна отговорност съгласно действащото законодателство. Извършените нарушения се установяват с актове от длъжностни лица, определени от кмета на община Кюстендил Петър Паунов. Глобите за палене над стърнища надхвърлят 1500 лева.
Изпълнението на заповедта резонно се възлага на кметовете и кметските наместници по места и директора на Общинско предприятие  „Управление на общинската собственост“.

Spread the love