290 дка жито и 2 дка овощна градина унищожени при пожари през юли в Кюстендилска област, полицията с призив: Не палете огън на открито, глобите за нарушения са от 200 до 2000 лв.

Filed under: Кюстендил,Рила |

 

 

63-02-81 SAMO TABACHKA

Катя Табачка

60 дка посеви са изгорели в сряда в с. Стоб, съобщиха от пресцентъра на полицията. Огънят е потушен от два екипа на РСПБЗН – Рила, спасени са 3 000 дка пшеница. Същия ден екипи на районните служби ПБЗН в Кюстендилска област са гасили 6 пожара, като всички са поради небрежност.

От Областната дирекция на МВР-Кюстендил, припомнят, че повишаването на температурите, настъпилото засушаване и започналата жътвена кампания през последните дни са предпоставки за усложняване на пожарната обстановка. Все още се намират недобросъвестни граждани, които не спазват забраната за паленето на стърнища, други растителни остатъци и използването на открити огнеизточници, съгласно изискванията на Закона за опазване на земеделските земи и наредбата за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделски земи, посочват от полицията.

Според статистиката на органите на реда от началото на месец юли в област Кюстендил са изгорели 290 дка житни култури и 2 дка овощна градина. „Благодарение на бързата намеса на служителите на РДПБЗН – Кюстендил, е предотвратено нанасянето на по-големи щети, а именно – спасени са 5150 дка житни култури, 600 дка слънчоглед, 100 дка иглолистна гора, 13 дка овощни насаждения, един параклис, 5 сгради и един комбайн. Подценяването на изискванията за пожарна безопасност създава условия за възникване на пожари с големи щети”, съобщи говорителят на дирекцията Катя Табачка.

РДПБЗН – Кюстендил напомня за мерките за пожарна безопасност в земеделските земи.

Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи от огъня.

Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, козари, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти.

Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.

Особена е отговорността за недопускането на пожари на председателите на кооперации, собствениците и ползвателите на селскостопански земи, както и на кметовете на населените места.

За да бъде опазена реколтата, за работа в узрели зърнени масиви се допуска само изправна земеделска техника, транспортна и друга техника, оборудвана с пожарогасители и монтирани искрогасители на изпускателните тръби. При движение на земеделската и транспортната техника не бива да се допуска буксуване и допир на ауспуха до суха растителност. При установяване на техника, с която се извършва дейност, но не отговаря на изискванията за пожарна безопасност, органите на ПБЗН съставят акт за установено административно нарушение, а глобите, които се налагат чрез издаваните наказателни постановления са от 200 до 2000 лв.

От настъпването на восъчна зрялост на житните култури до окончателното прибиране на реколтата, тютюнопушенето и паленето на огън се извършва на безопасни места, отстоящи на разстояние от посевите най-малко на 50 метра. Не се допуска паркирането на превозни средства и нощуването им покрай пътища, които минават в близост до житни масиви.

Апелираме към населението да прояви гражданска съвест и отговорност за недопускането на такива дейности, причиняващи сериозни вреди, както на националното богатство, така и на всеки от нас чрез нарушаване на екологичното равновесие и замърсяване на околната среда.

При откриване на признаци на пожар в полето или гората търсете най-бързата възможност за подаване на съобщение за пожар на тел. 112.

 

 

 

 

Spread the love