Обявиха имената на терориста, окървавил Ница

Filed under: Свят |

Nitsa-2

Извършителят на атаката в Ница бе идентифициран като Мохамед Лахуаедж Бухлел, жител на южния френски град, съобщи местният вестник „Нис матен“.

Той е 31-годишен с двойно гражданство – френско и тунизийско, като е роден в Тунис, предаде Ройтерс, като се позова на полицейски източници.

Бухлел е бил известен на полицията за битови престъпления като кражба и насилия, но не е бил в списъка за наблюдение на разузнавателните служби, съобщи БТА. Нападателят е живял в Ница и е взел под наем в сряда камиона, който използва при атаката.

Nitsa-3

Апартаментът на Бухлел в града е бил претърсен от полицията тази сутрин. Френската телевизия „И теле“ твърди, че в камиона са били открити документите за самоличност на още един човек.

Зам.-началникът на полицията в Ница е загинал при атаката, съобщи още вестник „Нис матен“. По последни данни при атаката са били убити 84 души, а 18 ранени се намират в критично състояние. Нападателят бе застрелян от полицията.

Американец, който прекарвал отпуската си в Ница, е загинал при нападението заедно с 11-годишния си син, съобщи Ей Би Си. Руското Министерство на външните работи пък потвърди смъртта на една своя гражданка, а друга е ранена. Трима руснаци пък са в неизвестност след атентата.

„Един украинец е бил убит, а друг – ранен, при атаката“, съобщи външният министър на страната Павло Климкин, цитиран от ТАСС.

Премиерът на Франция Манюел Валс обяви тридневен национален траур от утре до понеделник. Той съобщи това след извънредно заседание на Съвета па отбрана, свикано в Елисейския дворец от президента Франсоа Оланд след нападението.

Държавният глава и министър-председателят пристигнаха в почернения град, където ще участват в съвещание.

Снимки:

Десетки са ранените, много от които тежко и с опасност за живота

Spread the love