Директорът на ПГ „К. Фотинов“ в Самоков Кирил Славов се пенсионира след 28 г. на шефския пост, плака на бенефиса си

Filed under: Самоков |

У нас, когато го ядосвах, бягаше в гимназията, сега 24 часа ще бъде само с мен! Киро, мисли му, каза съпругата му Йорданка Годинякова

134-01-03 Кирил Славов

Дългогодишният директор на Профилирана гимназия “Константин Фотинов” в Самоков Кирил Славов излезе в пенсия. Обичаният педагог се раздели с колектива и с учениците на голямо тържество, на което се разплака от вълнение пред препълнената зала на читалището. Учениците от гимназията организираха незабравимо тържество на любимия на всички Кирил Славов по повод пенсионирането му. Славов дойде на последната си среща с тях, облечен по младежки – с дънки и риза.

134-01-03 -Кирил Славов целуна знамето

“Всички ученици на ПГ “Константин Фотинов” организирахме бенефиса, след като разбрахме новината за пенсионирането му. За него беше изненада. На мен ми преподаваше по история. Страхотен човек” – сподели пред в. “Вяра” Мариян Гребенчарски, един от организаторите на изпращането.

Артистите от училището Вероника Георгиева, Любомир Михайлов и много други изиграха скечове, музикантите Николай Войнов, Божидара Трохарова и Алекс Веждаров и акордеонистката Ирена Рогачева бяха аплодирани за музикалните си изпълнения.

Зам.-кметът Люба Кленова изчете поздравителния адрес. На сцената да поздрави Славов се качи Латинка Щъркелова – шеф на Младежкия дом в Самоков. „Представител съм на випуск 1979 г. и ние може би сме първият Ваш випуск. Вече сме зрели хора, реализирани в професията, със семейства, посрещнали сме много житейски уроци, но един от най-ценните, които получихме от Вас, е урокът да бъдем искрени и да сме добри приятели. Затова сме Ви подготвили един малко нетрадиционен подарък – учебника, по който Вие ни преподавахте”, каза развълнувано д-р Светла Николова.

134-01-03-Йорданка Годинякова ,съпруга на Кирил Славов

Залата се взриви от аплодисменти и овации при появата на съпругата на Славов – Йорданка Годинякова. “Чувствам се наистина щастлива, благодаря за скеча, който изиграхте – видях как ще изглеждам след още 45 години. У нас, когато го ядосвах, бягаше в гимназията, а сега 24 часа ще бъде само с мен! Киро, мисли му” – думите й бяха последвани от смях и аплаузи.

“Искаме да му благодарим за търпението, за усилията и отношението пред всички вас” – бяха част от думите на водещите Християна Виденова и Светлин Николов.

134-01-03-IMG_0463

Славов е директор на гимназията от 28 години. Започва трудовия си стаж в Спортното училище, учителства в т.нар. УТР, сега ОПУ “Неофит Рилски”, няколко години е в Историческия музей, след това е назначен за пом.-директор на Гимназията. От 1 септември 1988 г. е директор. “Гимназията пожъна много успехи. Участвахме във фестивали на театъра, включително и на немски език, изявихме се в Габрово, Ловеч, Троян, Албена и други; възобновихме училищното радио, имаме множество награди от фестивали и конкурси. Танцова формация “Детелинките” също печели множество награди, сред които от Балканския фестивал за фолклор. На олимпиадите нашите ученици печелят успехи, а тази година гимназията се нареди на 65-о място от 1256 училища в цялата страна. Шампиони са и спортистите от баскетболния, волейболния и футболния отбор. И всичко това нямаше да постигнем без помощта на г-н Славов” – споделиха водещите.

134-01-03-Артистите Вероника Георгиева и Любомир Михайлов в ролята  на Славов и неговата съпруга

На финала Славов бе приканен да извика за последен път знаменосците на своето училище, след това удари последният училищен звънец и падна на колене, за да целуне училищното знаме. Славов се закле да бъде свързан завинаги с школото, което ръководеше досега. Нямаше човек в залата, който да успее да сдържи сълзите си при целуването на знамето и полагането на клетвата.

134-01-03-д-р Светла Николова благодарност и пожелания от випуск 79

Spread the love