„Кюстендилска вода“ предлага увеличение на водата с 33 стотинки

01-09

От „Кюстендилска вода“ ЕООД смятат да повишат цената на водата с 33 стотинки. Дружеството ще внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предложение за изменение на цените на ВиК услугите за регулаторния период 2017 – 2021 г., съобщават на сайта на оператора. Предложението е кубик вода да струва 2.35 лв., вместо 2,02 лв. с ДДС, както е в момента. Намеренията са увеличението да влезе в сила от 1 януари 2017 г.

От съобщението става ясно, че предложението е на основание чл. 18 от Наредбата за регулиране цените на водоснабдителните и канализационни услуги. Посочено е и основание в чл. 19 от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги и е във връзка с изготвения бизнес план за периода 2017-2021 г. Изменението на цените касае общините Кюстендил, Бобов дол, Бобошево, Рила, Кочериново, Невестино и Трекляно.

Както е известно, предстои присъединяване на „ВиК – Дупница” към водната асоциация и „Кюстендилска вода“, за което решение взе Общинският съвет в Дупница. От „ВиК – Дупница” не са внесли бизнес план в КЕВР, тъй като очакват присъединяване към „Кюстендилска вода“ и инструкции от държавния регулатор. Специалистите смятат, че след присъединяването на „ВиК – Дупница” към асоциацията ще се наложи „Кюстендилска вода“ да внася нов план в КЕВР и не е изключено да има и нови цени. Сега цената на водата в Дупница е 1.37 лв. с ДДС за трите компонента. Засега не е ясно каква ще бъде цената от началото на 2017 г. в община Дупница. Яснота няма и за община Сапарева баня, където цената е 0.55 лв. за кубик с ДДС и тепърва ще се разбере дали местното „ВиК Паничище” ще се присъедини към асоциацията.

Spread the love