Стоматолозите ресторантьори Грънчарови – най-големите длъжници на община Благоевград с 20 000 лв., в същото време строят 8 къщи на 17 дка в Пороминово 

Filed under: Благоевград |

От концесионерите класацията оглавява фирма „Макиз”, която превърна ГУМ в мол, дължи стотици хиляди левове

01-10 блг2

Общинските съветници в Благоевград гласуваха „Център за кожно-венерически заболявания – Благоевград” ЕООД, да премине към „Медицински център – І – Благоевград” с едноличен собственик на капитала община Благоевград

01-10 Зоран Милевски

Зоран Милевски

Със задължения от 20 000 лв. собствениците на култовото заведение L Opera в Благоевград, намиращо се в читалището на града, стоматологът и ресторантьор д-р Георги Грънчаров и съпругата му д-р Милка Грънчарова оглавиха класацията на най- некоректните данъкоплатци към общинската хазна. Това стана ясно по време на днешната сесия на местните парламентаристи в Благоевград. Оказа се, че Георги Грънчаров не е плащал задълженията си за пет месеца, като размерът на месечния му наем е над 4 000 лв. Преди ден пък стана ясно, че той строи кокетно вилно селище от затворен тип с 8 къщи върху обща площ от близо 17 дка в село Пороминово. Според изработения застроителен план вилите ще бъдат вдигнати в местността Лаго на 2 терена, собственост на сем. Грънчарови. Самите къщи ще са на 1 или 2 етажа, с площ от 100 кв. м и всяка ще е предназначена за 4-ма обитатели. Имотът е на 330 м от крайните къщи на с. Пороминово, на 560 м от стопанския двор в селото и на 375 м от бившия завод на с. Бараково.

01-10 977_n copy

Общинските съветници Красимир Роячки (с жълтата риза) и Ивайло Златанов (до него) слушаха внимателно предложенията по време на сесията

Най-много от концесионерите дължат македонската фирма „Макиз” на бизнесмена Зоран Милевски, която взе ГУМ на концесия и го направи МОЛ „Ларго”, и фирмата на общинския съветник Христо Ковачки „Кристо 2008”, който взе хигиенната баня на концесия и направи заведение и хотел. Задълженията им общо към общинската хазна възлизат на стотици хиляди левове. Източници на „Вяра” разкриха, че надхвърлят 600 000 лв., които са на ръба на давността. Зам.-кметът на община Благоевград по финансовите въпроси Иво Николов обясни, че са изпратени писма на концесионерите. Ако не се издължат, ще бъдат образувани съдебни дела и ако наемът не се плати, договорите за стопанисване ще бъдат прекратени.

01-10ристо Ковачки

Христо Ковачки

На сесията днес общинските съветници в Благоевград разгледаха общо 45 точки. Всички единодушно гласуваха за актуализацията на бюджета на общината за 2016 година. Община Благоевград ще кандидатства с проектно предложение за ремонт и модернизация на стадион „Христо Ботев“ пред Министерството на младежта и спорта, стана ясно още е днес. Точката беше внесена за разглеждане от кмета д-р Атанас Камбитов. „Основната цел на проекта, с който община Благоевград ще кандидатства, е подобряване на съществуваща инфраструктура на стадион „Христо Ботев“. По проекта се предвижда да бъдат осъществени дейности по изграждане на закрити трибуни, вип зона и стаи за радио и телевизионни коментатори и журналисти, както и подмяна на седалки. В момента стадионът в Благоевград разполага с добро тревно покритие и осветление, което допринася за големия интерес за провеждане на приятелски и официални срещи както на национално, така и на международно ниво. Изградената вече спортна инфраструктура, както и реализирането на предвидените дейности по проекта, ще дадат възможност за кандидатстване за лиценз от УЕФА. Безвъзмездната финансова помощ, която Министерството на младежта и спорта предоставя за реализирането на проекти в конкретната област, е до 5 000 000 лева”, заяви от трибуната председателят на ОбС в града Радослав Тасков. „Паралелно с това бщина Благоевград работи и в посока изграждане на спортно-възстановителен център с леглова база и трибуна”, допълни той.

Сред точките, които бяха гласувани на днешната сесия на ОбС, бе и отдаването за безвъзмездно ползване на зала „Пейо Яворов“ на ансамбъл „Пирин“ и Регионална библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград. Те ще могат само да ползват помещенията, а общината ще ги стопанисва и дава за разни мероприятия под наем. Местните училища пък ще получат финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“. 11-годишният Кристиян Петров ще получи финансова помощ за участие в Space Camp.

01-10 919_n copy

Радослав Тасков по време на изказването си, свързано със стадион „Хр. Ботев” в Благоевград

Местните парламентаристи прекратиха работата на „Център за кожно-венерически заболявания – Благоевград” ЕООД, без да бъде ликвидиран, а да влезе към „Медицински център – І – Благоевград” ЕООД – търговски дружества с едноличен собственик на капитала община Благоевград. Изказване направи д-р Силвия Янкулова, която беше категорична, че това няма да навреди по никакъв начин на пациентите, тъй като те са малко и не се нуждаят винаги от стационар, а по-тежките случаи се препращат в София.

Общински съвет – Благоевград ще преразгледа Наредбата за реда и условията за установяване на жилищните нужди на граждани, ползване и управление на общински жилища в частта й за общински жилища за продажба. След като на предишното заседание на ОбС – Благоевград общинският съветник от ГЕРБ Кирил Илиев повдигна въпроса реални ли са оценките на жилищата, сега за това, че финансовите оценки на много от имотите са много занижени, алармира и Румен Калайджиев. Съветниците поискаха от общинската администрация на заседанията на комисиите, разглеждащи молбите за продажба на общински жилища, както и на сесиите, когато има точки за такава продажба, да присъстват и представители на фирмите оценители.

Spread the love