Десните предлагат омбудсман във всяка община с над 20 000 жители

Filed under: България,Свят |

Обществените защитници ще са с 5-годишен мандат и независими от кмета

144-12-03-Reformatori-2

Народни представители от Реформаторския блок предлагат промяна на Закона за местно самоуправление, която да изисква от общинската власт назначаването на обществени посредници за общините с население над 20 000 души. Предложението е входирано в деловодството на парламента в последния ден преди лятната ваканция на депутатите. За общините, които имат по-малко от 20 000 жители, изборът на общински посредници ще е пожелателен.

Общинският посредник бе въведен със законодателството още през 2003 г., но по данни на МРРБ от 265 общини у нас само в 9 има избрани омбудсмани. И занапред изборът на местни посредници ще става от общинските съвети. Десните депутати обаче предлагат за разлика от досегашната процедура, която изисква подкрепа от 2/3 от гласовете на съветниците, в бъдеще за избор на омбудсман да е нужно обикновено мнозинство.

Омбудсманите ще са независими от кмета и Общинския съвет, като мандатът им ще е 5-годишен – с една повече от този на общинарите. Заплатата на местните омбудсмани да е 80% от тази на кмета, искат още депутатите.

Основната роля на общинския посредник е да разглежда жалби на населението за нередности на местната администрация, както и да има задължението да информира прокуратурата, ако се появят съмнение за престъпление на общинската власт. Местният омбудсман ще има двуседмичен срок, в който трябва писмено да информира сезиралите го с жалба граждани за действията, които са предприети по подадения сигнал. Веднъж в годината Общинският съвет ще получава отчетен доклад, а на всеки шест месеца ще се изготвя и отчет за входираните жалби от гражданите до общинския им посредник.

 

Снимка: Народни представители от Реформаторския блок предлагат промяна на Закона за местно самоуправление.

 

Spread the love