Пожар вилня на метри от  къщата на главната финансистка в община Благоевград Румяна Зъкова

Filed under: Благоевград |

 

С черковни камбани в Рилци биха тревога за огнения ад, евакуираха жителите

145-01-10 r4

Георги Пармаков обяснява, че не било допуснато да бъдат обхванати от огъня жилищни сгради

Димитър Падарев: Ужасът беше инфарктен, изпаднахме в паника

Огнена стихия бушува на метри от къщата на главната финансистка в община Благоевград Румяна Зъкова. Мълния подпали огромен пожар край благоевградското село Рилци вчера през нощта и едва не изпепели къщите на хората.

145-01-10 padarev3

Димитър Падарев

145-01-10 Zakova5

Румяна Зъкова

145-01-10 r1

В гасенето са се включили 12 пожарни коли и 40 пожарникари

Над 150-те жители бяха евакуирани посред нощ, тъй като огънят се доближил на метри от имотите. Непосредствено до огнените езици бяха къщите на Димитър Падарев, Кирил Пешев, Красимир Митов, Цветанка Маскръчка и Иван Йовчев.

Сигналът за пожара е подаден малко след 22 часа вчера с камбанен звън от храма в Рилци. Унищожени са над 1000 декара насаждения, сухи треви и лозя. В гасенето се включили 12 пожарни коли и 40 пожарникари. Помагали 14 служители на горското стопанство и 15 доброволци.

„В 1 часа чух камбаната да бие. Видях, че се стеле облак дим. Полицейски коли преминаваха по улиците и предупреждаваха да напускаме къщите. Огънят се виждаше, беше висок около 7-8 метра”, разказа Димитър Падарев от селото. По думите му цялата улица била засипана с искри.
„Няма пострадали хора. Ужасът беше инфарктен. Всички бяха в паника. До 3 часа бяхме принудени да стоим на улицата. Виждаха се огромни вълни от огън. Към 2.30 часа вятърът обърна посоката си и това спаси къщите”, каза още Падарев.

Към 6 часа сутринта пожарът е ограничен и угасен, спасени са имотите.

„Много бързо се разви огънят поради силния вятър и високата суха тревна растителност. За много кратко време огнената стихия е достигнала до първите къщи на село Рилци. Въпреки това не беше допуснато да бъдат обхванати от огъня жилищни сгради, постройки“, каза шефът на благоевградската пожарна Георги Пармаков.

Той уточни, че няма пострадали хора, което е най-важното, и около 170 души, които живеят в най-близките къщи до фронта на пожара, били евакуирани.

В гасенето участвали екипи на пожарната от Благоевград, Дупница, Разлог и Рила. Помагаха и военни от поделението в Благоевград.

Според пожарникарите вероятно огънят е тръгнал от паднала мълния в сухите треви извън селото, но силния вятър през нощта е разгорял бързо пожара. Хората изкарали нощта на площада в селото, били ужасени и паникьосани. Но след това благодарили на пожарникарите, полицията и военните за спасените си домове.

„Около 03.00 часа пожарът бе локализиран и населението се върна по домовете си. Тогава беше възстановено и електричеството“, каза кметът на Рилци Живко Чукарски. По думите му обстановката при пожара се усложнила, тъй като духал силен вятър и пламъците на огнената стихия бързо стигнали до къщите.

Както „Вяра” писа, преди дни горя над сметището в село Бучино, пожарът се прехвърли и към съседното село Бараково, изгоряха лозя и една къща. Впоследствие се запалиха сухи треви и храсти на Покровнишко шосе.

 

Spread the love