Олимпиадата започва тази нощ в 2.00 ч

Filed under: Свят,Спорт |

rio-olimpiada

Броени часове ни делят от откриването на 31-вите летни олимпийски игри. Официалната церемония ще бъде тази нощ в 2:00 часа българско време на легендарния стадион „Маракана“ в Рио де Жанейро, който ще приеме част от състезанията от олимпийската програма.

Началото на най-престижното спортно събитие на планетата ще бъде поставено с пищно шоу, подробностите за което се пазят в строга тайна, но част от участниците вече станаха известни. Сред тях е популярният бразилски певец и композитор Каетану Велозу, носител на няколко награди „Грами“. Заедно с него, в церемонията ще участват и други известни музиканти – певицата Анита и Жилберту Жил, който от 2003 до 2008 г. е бил и министър на културата на Бразилия.

Освен традиционните елементи при всяко откриване на олимпийските игри – приветствените речи, издигането на флаговете, парада на нациите – зрителите ще имат възможността да гледат зрелищен спектакъл, който демонстрира националните особености и културата на страната домакин. Знаменитият бразилски хореограф Дебора Колкер е подготвил впечатляващо танцово шоу, в което ще участват повече от 6 000 танцьори.

Въпреки че бюджетът на церемонията е едва 10% от този за откриването на Олимпиадата в Лондон 2012, бразилците обещават достойно зрелище. По думите на режисьора концепцията на спектакъла залага на оригиналност, а липсата на огромен бюджет ще бъде компенсирана с креативност, ритмика и емоционалност.

Домакините по традиция пазят в тайна и името на спортиста, който ще има честта да запали олимпийския огън. След дефилето на участниците на сцената ще излязат председателят на организационния комитет на игрите Рио 2016 Карлос Артур Нузман и председателят на Международния олимпийски комитет Томас Бах. В тяхно присъствие изпълняващият длъжността президент на Бразилия Мишел Темер официално ще обяви 31-вите олимпийски игри за открити.

Временно отстранената от длъжност президент на страната Дилма Русеф, както и бившите президенти Фернанду Енрике Кардозу (1995 – 2002) и Луис Инасиу Лула да Силва (2003 – 2010) са отклонили поканата да бъдат почетни гости на церемонията.

Летните олимпийски игри 2016 ще се проведат от 5 до 21 август. Това е първата олимпиада, която се провежда в Южна Америка.

Spread the love