Човешка небрежност причини 98% от пожарите на територията на ЮЗДП, изгоряха 1120 декара гори

198-20-01-Пожар

50 пожара са регистрирани на територията на Югозападното държавно предприятие от началото на годината до момента, като близо половината от тях са през юни и юли. Засегнати са 1120 декара горски територии. От тях 323 декара са иглолистни насаждения, 580 декара – широколистни, 16 дка – смесени и останалите – треви и храсти. Близо 98% от пожарите са предизвикани от човешка небрежност, съобщават от преслужбата в ЮЗДП.

Въпреки че броят на запалванията е по-голям в сравнение със същия период на миналата година, досега няма нанесени сериозни щети на горските масиви. Превенцията, добрата организация и своевременна намеса на екипите на ЮЗДП при локализиране и потушаване на пожарите в начален етап намаляват щетите, като не позволяват на огъня да навлезе в горите.

Само за последните няколко дни горските служители от териториалните поделения в Якоруда, Брезник, Дупница, Кюстендил, Радомир, Сливница, Благоевград, Костенец, Кресна, Белово и Петрич са реагирали на множество сигнали, постъпили на тел. 112, за запалвания основно в земеделски земи.

В активния пожароопасен сезон Югозападното държавно предприятие призовава гражданите за повишено внимание и отговорно отношение при боравене с огън и извършване на дейности на открито. Паленето на огън на по-малко от 100 метра от границите на горските територии е забранено. При констатиране на нарушения се налага глоба до 500 лв., а предвидената имуществена санкция е до 1000 лв. Законът за горите предвижда същото наказание и за нарушителите, които палят огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.

 

 

Spread the love

Коментар за: Човешка небрежност причини 98% от пожарите на територията на ЮЗДП, изгоряха 1120 декара гори

  1. Колко от виновните“човеци“ унищожили толкова декари насаждения, са хванали горските и Полиция,за минали години,за тази година???

    Димитър
    2016/август/07 at 11:58 AM