В Благоевград заработи пункт за събиране на помощи за Скопие

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

 

Председателят на дружество „Вардар“ Станимир Радулов: Трябва да помогнем на нашите братя в Скопие, един народ сме

Евродепутатът Андрей Новаков замина като доброволец в Македония, сподели: Беше трудно да намерим бензиностанция, която да работи

149-07-01-skopie2

Андрей Новаков запретна ръкави и започна доброволческа дейност.

В Благоевград отвориха пункт за събиране на помощи за бедстващото население в Скопие. Страховитата буря там отне живота на най-малко 21 души и нанесе огромни щети на градската инфраструктура.

„Трябва веднага да помогнем на нашите братя в Скопие, един народ сме“, каза Станимир Радулов, председател на дружество „Вардар“ в Благоевград.

149-07-01- radulov11

Станимир Радулов

„В потопената от водната лавина столица на Република Македония, в която живеят над 500 000 жители, вече е забранено да се пие от чешмяната вода, вероятно хиляди са останали на улицата. Ето защо апелираме към фирмите, бутилиращи питейна и минерална вода, спешно да се организират и директно в Скопие да доставят вода на бедстващите наши сънародници в Скопие. Нека в кампанията да се включат другите неправителствени организации, сдружения от цялата страна, както и обикновените хора с възможности, като предоставят консерви, нови одеяла и дрехи“, добави Станимир Радулов.

Пунктът се намира на улица „Васил Мечкуевски“ №2, в центъра на града до мол „Ларго”. Помощите ще бъдат изпратени в Клуба за македоно-българско приятелство в Скопие.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков пък замина като доброволец да помага за преодоляване щетите от страховитата буря в Скопие. Благоевградският депутат в Европейския парламент обяви решението си да замине за македонската столица на стената си във фейсбук.

„Допълнителни трудности тук се създават от факта, че електрозахранването е прекъснато. Беше трудно да намерим бензиностанция, която да работи. Но бе важно да доставим достатъчно гориво, за да отводним сградите. Водата е замърсена и е негодна за пиене, това също бе голям проблем. Оставаме тук, за да помагаме във всичко, от каквото има нужда местното население и в кризисния щаб“, обясни по-късно вчера Андрей Новаков.

Това е второто трагично бедствие в Скопие след земетресението от 26 юли 1963 година. Тогава над 200 000 човека остават без покрив над главата. Под отломките намират смъртта си 1070 човека, други над 4000 са ранени.

 

Spread the love