Ердоган отново заплаши: Няма сделка за мигрантите, ако ЕС не махне визите

Filed under: Свят |

 Ако нашите искания не бъдат удовлетворени, реадмисията вече няма да бъде възможна, смята турският президент

149-13-01-Erdogan

Споразумението между Турция и ЕС за мигрантите няма да е възможно, ако ЕС не спази своята част от сделката за премахването на визовия режим. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред френския вестник „Монд“, предаде „Ройтерс”.

Европейският съюз не се държи по искрен начин с Турция, подчертава Ердоган и отбелязва, че отмяната на визовия режим за турски граждани трябваше да стартира още на 1 юни.

Ако нашите искания не бъдат удовлетворени, реадмисията (на мигранти, минали от Турция към гръцките острови) вече няма да бъде възможна, каза турският президент.

Критикувайки начина, по който Вашингтон и европейските лидери отговориха на опита за преврат, Ердоган каза, че турският народ е бил изоставен от Запада, предаде „Ройтерс”.

„Целият свят реагира на нападението срещу „Шарби ебдо“, нашият премиер се присъедини към демонстрация на улиците на Париж“, заяви Ердоган. „Бих се надявал лидерите на западния свят да бяха реагирали (на опита за преврат) по същия начин, а не да се задоволяват с няколко клишета“, каза той.

Говорителка на германското външно министерство заяви междувременно в Берлин, че връщането на смъртното наказание в Турция ще сложи край на кандидатурата й за присъединяване към ЕС, отбелязва „Ройтерс”.

Турският президент заяви още пред „Монд“, че предстоящата му среща с руския президент Владимир Путин ще ознаменува нов етап в руско-турските отношения, предаде ТАСС.

Турският президент бе запитан дали се смята за по-близък с Путин отколкото със западните политици.

„Руската федерация е едновременно и европейска, и азиатска страна. Именно така трябва да се подхожда към въпроса“, заяви Ердоган.

„Западният свят се опита да изключи Турция от своите отношения“, добави той.

През март ЕС и Анкара постигнаха споразумение, в рамките на което Турция се задължава да ограничи мигрантския поток към Европа и да приема върнатите от Гърция бежанци. В замяна страната ще получи помощ в размер на 6 млрд. евро, ускоряване на преговорите за членство в ЕС, както и отпадане на визовия режим за турски граждани в съюза.

Критиките от страна на Запада към Турция се засилиха след извършената масова държавна чистка на властите в Анкара след неуспешния опит за преврат в страната от 15 юли. Турската власт уволни и арестува над 50 000 души от армията, полицията, съдебната система, държавната администрация, медиите и образователните институции, опитвайки се да премахне влиянието на проповедника Фетхулах Гюлен, който е основният обвиняем за организиране на опита за метеж.

Преди това Турция понесе силни критики и заради отказа си да реформира закона си за борбата с тероризма – основно условие за падането на безвизовия режим в ЕС. В рамките на закона в затвора бяха вкарани редица турски журналисти.

 

Снимка:

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган

 

Spread the love