Зам.-министърът Валери Борисов в Благоевград: Държавните горски стопанства печелят 12% повече чрез електронни търгове за дървесина

Директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов: На електронните търгове се пуска само дървесина на склад, веригата за договаряне е тотално срязанa

150-08-01 valeri11

Валери Борисов (в дясно) и Дамян Дамянов представиха  новата платформа. 

Средно 10-12% по-висока цена постигат държавните горски стопанства чрез продажба на дървесина чрез системата за електронни търгове. Това заяви зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов в Благоевград. Вчера той провери как работи системата за е-продажба на дървесина, която е разработена от „Информационно обслужване“ АД, като платформата се ползва в Югозападното държавно предприятие.

Първият демонстриран търг беше за 258 куб.м дървесина, предоставена от ДЛС-Дикчан при начална цена от 23 290,27 лв. и стъпка в наддаването от 466 лв. Търгът бе спечелен от ЕТ „Сузана Шикирова” с предложена цена от 23 756,27 лв.

Продължителността на един търг е 10 минути, като зам.-министърът обясни, че обикновено към края на търга участниците се активизират, като именно тогава започва същинското наддаване.

„Имали сме и по 36 наддавания в Гърмен и 31 в Якоруда, което доказва, че системата работи успешно”, заяви Борисов.

Вчера се проведоха четири електронни търга с повече от 36 регистрирани кандидати. Бяха предложени за продажба 700 кубически метра дървесина.

Четири месеца след официалния старт на платформата са проведени над 40 търга със стотици участници, каза Валери Борисов. По думите му чрез въвеждането на електронната платформа е улеснен процесът по регистрация на участници от различни части на страната в електронни търгове.

„Това, от една страна, ще осигури повече конкуренция и преки финансови ползи на държавното предприятие, а от друга – ще спести време и средства на кандидатите за купувачи“, добави той. До този момент не е имало нито едно обжалване на резултатите от е-търговете. Борисов припомни, че преди въвеждането на електронни наддавания е имало случаи, когато дървесината се е продавала на началната цена, без конкурентни предложения. Това е пораждало съмнения за нагласени споразумения между участниците.

 

Директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов обясни, че в момента на електронни търгове се пуска само дървесина на склад.

„Идеята е до края на годината над 80% от процедурите да бъдат на електронен търг. Системата има доста скрити опции, изключителна защита на лични данни и работи коректно. Няма опции за допълнителна намеса нито от страна на експертите, разработили системата, нито от страна на нашите експерти, които проверяват участниците, т.е. веригата за договаряне и влияние е тотално срязана и не може да бъде възстановена. Цените, които се формират на търговете, го доказват. Това беше и основната цел да постигнем пълна прозрачност и независимост на фирмите, които участват“, коментира още Дамян Дамянов.

Успехът на платформата в Югозападното държавно предприятие предизвика интерес към системата на „Информационно обслужване“ АД и в други структури, съобщи зам.-министърът. До края на 2016 г. платформата ще заработи в Южно Централното и Северозападното държавно предприятие.

Spread the love