Руски вестник: Русия на кръстопът между Южен и Турски поток

Filed under: Свят |

Може би в София са се изплашили от газовото „затопляне“ между Русия и Турция, отбелязва изданието

150-13-01-Trubi-potok

Москва и София са готови да възобновят сътрудничеството в енергетиката. Възможно е възстановяването на договорите да включи и проекта “Южен поток“. Това пише руският в. „Независимая газета“ и припомня, че проектът бе замразен през 2014 г.

Точно по този начин много информационни агенции тълкуват изявленията на българското и руското правителство, направени в навечерието на срещата на руския президент Владимир Путин с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Може би в София са се изплашили от газовото „затопляне“ между Русия и Турция, отбелязва „Независамия газета“.

Руското министерство на енергетиката все пак посочва, че не е получавало официално предложение за „Южен поток“. Българският премиер Бойко Борисов обяви по-рано създаването на работни групи, които София и Москва са решили да организират за обсъждане на перспективите по съвместни проекти в енергетиката, включително газопровода „Южен поток“ и строителството на АЕЦ „Белене“.

След телефонния разговор между Борисов и Путин миналата седмица пресслужбата на Кремъл разпространи кратко изявление, според което страните са обсъдили „актуални въпроси на двустранното сътрудничество с акцент върху реализацията на съвместни проекти в сферата на енергетиката“. България в момента не е единствената страна, която по един или друг начин засяга темата за възраждането на „Южен поток“, отбелязва „Независимая газета“.

В края на юли в интервю за руски медии посланикът на Словения в Русия Примож Шеликов подчерта, че въпреки неясните перспективи, Словения се надява проектът все пак да бъде размразен и реализиран.

Експертите свързват активизирането на България преди руско-турските преговори в промяната в отношенията между Путин и Ердоган, както и с промяната в отношенията между Турция и Европа. Вероятността за строителство на „Турски поток“ се увеличи, което означава, че в Европа ще постъпят допълнителни количества газ, заобикаляйки източноевропейските страни. По този начин Балканите ще се лишат от възможността за допълнителни приходи от транзит.

За Русия по принцип и двата проекта са изгодни, основното е поне една газопроводна линия да достигне ЕС, посочва анализаторът Валерий Несторов. По думите му на първо място може да се очаква изграждане на едно разклонение до Турция, която е заинтересована да има една газопроводна линия за себе си. Втора линия е нужна само за препродажба, отбелязва той.

Инициативата на България да реанимира „Южен поток“ ще се окаже изгодна за Москва в преговорите с Анкара за перспективите пред „Турски поток“, посочва експертът от руския петролно-газов сектор Елдар Касаев. Стигайки до полезни изводи, Русия стратегически правилно ще води преговори и с двете страни, през които в перспектива могат да минават газопроводи. В резултат, според Касаев, и България, и Турция ще станат много по-гъвкави в преговорите с Русия.

И Анкара, и София демонстрират заинтересованост. Това е благоприятна ситуация, за да се постигне напредък в изпълнението на проект за строителство на газопроводи от Русия по дъното на Черно море. И двете потенциални направления за излизане на сушата са добре разработени и могат да бъдат построени в много кратки срокове, казва Алексей Гривач, зам.-директор на Фонда за национална енергийна безопасност. Компромисен вариант според него би било прокарването на едно разклонение до Турция и едно до България.

 

Снимка:

Руското министерство на енергетиката посочва, че не е получавало официално предложение за ”Южен поток”

 

Spread the love