РИОСВ – Благоевград започва проверка на предприятие „Био ТЕЦ Рубин“, над 400 души готвят гражданско неподчинение

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

151-08-01 -puvin1-copyРИОСВ – Благоевград за пореден път започва проверка на предприятие „Био ТЕЦ Рубин“, собственост на фирма „Рубин 08” с управител Илиян Личев.

Този път над 400 души скочиха срещу предприятието и готвят гражданско неподчинение. Недоволните твърдят, че котелът за производство на ток от слънчогледови люспи трови въздуха в промишлената зона в Благоевград, а отговорните институции си затварят очите. От комина на съоръжението за производството на електрическа енергия денонощно се изпуска гъст черен пушек, който затруднявал дишането.

Това алармираха още преди три години в специално писмо до „Вяра” управителите на намиращите се в съседство фирми, сред които инж. Д. Данчов – РМА „Стримон”, В. Китанов – директор на Колежа по икономика и мениджмънт, едноличните търговци Лазар Мавродиев и О. Пандулев, Петър Парапунски – „Инфодизайн“, Венчо Попов – „Сервиз Опел“ и Светослав Василев – „М-Газ“.

Работните офиси на всички тях са близо до въпросното предприятие и от години помещенията им се пълнят с черни сажди, излизащи от комина на Био ТЕЦ. Успоредно с гъстия пушек турбината издавала пронизителен вой, който се чувал особено силно в нощните часове.

Недоволните са изпратили подписка до кмета Атанас Камбитов и министъра на околната среда и водите и готвят гражданско неподчинение, ако предприятието продължи да работи.

 

Сн рубин 1 „Био ТЕЦ Рубин“се намира в промишлената зона в Благоевград

Spread the love