Половината от жертвите при атентата в Турция – деца, малкият самоубиец отне живота на 54 души

Filed under: Свят |

Gaziantep

Майки в Газиантеп скърбят за загубените си деца

Най-малко 22 от жертвите на терористичното нападение в турския град Газиантеп в събота са деца под 14 години. Атентатор самоубиец се взриви по време на сватбена церемония, като отне живота на 54 души и рани най-малко 60. Турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че самият атентатор е момче на възраст между 12 и 14 години, и посочи, че „Ислямска държава“ е отговорна за атаката.

Устройството, използвано при бомбеното нападение в Газиантеп, е било от същия тип като тези при атентатите миналата година на мирна демонстрация в столицата Анкара и в пограничния град Суруч. Това обяви високопоставен служител от службите за сигурност, цитиран от Ройтерс. Турските власти смятат, че отговорност за атаката в Газиантеп носи „Ислямска държава“. Последните разкрития за типа взривно устройство засилват тези подозрения, защото атентатите в Анкара и Суруч бяха извършени от джихадистката организация.

Газиантеп е убежище за хората, избягали от сраженията между турската армия и бойци на ПКК в Югоизточна Турция. „Приятелите и съседите ни бяха там. Тъжни сме и ни боли. Нападението беше зверско. Искаме край на кръвопролитията. Боли ни много, особено за жените и децата, заяви един от очевидците на атаката“, пишат живущите.

Международната общност осъди нападението в Газиантеп.

Spread the love