Самоковският бизнесмен Симеон Пешов, адв. Пламен Борисов от Перник, Кубрат Пулев станаха войводи на събора в Жеравна, певицата от Сапарево Теодора Андреева – неузнаваема в народна носия

Хореографът на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ и създател на фестивала Христо Димитров посрещна хиляди гости, холивудската звезда Бен Крок, който отдъхва в Гоце Делчев, развя българския трибагреник159-08-01 642_n 159-07-01 303_n 159-08-01 086_n

Певицата със сапаревски корен Теодора Андреева-Андреа и любимият й – боксьорът Кубрат Пулев, бяха неузнаваеми на фолклорния събор в Жеравна. Двамата облякоха народни носии и се потопиха в напълно автентичната обстановка, която витаеше по време на събора. Андреа и Кубрат Пулев бяха почетни гости на фолклорния фестивал в Жеравна.

159-08-01 7819_n

Симеон Пешов

159-08-01 710_n

159-08-01 Пламен Борисов

Пламен Борисов

159-08-01 Христо Димитров

Христо Димитров

Интерес представлява облеклото на известната двойка. Певицата беше пременена в българска народна носия, втъкнала в косите си венец от цветя. Безспорно Андреа беше една от най-сияйните дами, които се включиха във фестивала. Половинката й Кубрат Пулев беше пременен в мъжка народна носия, съчетана с черни ботуши и спокойно можеше да бъде взет за истински наследник на Капитан Петко войвода. Европейският шампион по бокс в тежка категория не пропусна да се хване на дългото хоро и да се наслади на запалването на големия вечерен огън, наречен Олелия. Компания на двамата правеше и братът на Кобрата – Тервел Пулев, който за визията си беше заложил на одеждите на смелия български войвода Хаджи Димитър. Тримата бяха настанени в т.нар. войводски кът, който беше превърнат в подобие на ВИП зона – въртяха се чевермета, лееше се алкохол, а софрите бяха претрупани от традиционни български ястия. Известният бизнесмен от Самоков и президент на „Главболгарстрой“ Симеон Пешов също присъстваше на тържеството.

100 каба гайди посрещнаха и известния холивудски актьор Бен Крос, който преди две години прекара незабравима почивка в Гоце Делчев. От организаторите на фестивала той получи като дар шопска носия, подобна на тази, която е нарисувал Иван Мърквичка в картината си „Ръченица“.

Адвокатът от Перник Пламен Борисов, който не изпуска събора в Жеравна, беше и тази година. „Левент-юнак Пламен, много ти отива”, приветстваха го приятелите във фейсбук.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов също се премени във фолклорната носия. Цветанов обясни, че посещава фестивала за поредна година. „Радостен съм, че всяка година има нови и нови хора, които идват тук, за да се заредят с положителни емоции. Тук всички ние се чувстваме като едно семейство, връщайки се 150 години назад“, обясни той. Международният фестивал на фолклорната носия се провежда от 19 до 21 август в местността Добромерица в Жеравна. Международният фестивал е създаден през 2008 година по идея на Христо Димитров – продуцент, хореограф и режисьор на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“.

 

 
 
     

 

Spread the love