Кюстендилецът Любомир Младенов весели съграждани с китара на разходка с корабче по делтата на Дунав

Filed under: Кюстендил,Общество |

 

40 туристи от Кюстендил и Македония заедно на четиридневна обиколка до Румъния и обратно, групата развя българското знаме пред кметството в румънското село Никулицел

164-09-01-rumania1

Кюстендилци от Туристическо дружество „Осогово“-Кюстендил и гости от Крива паланка – Македония, се насладиха на смайващи гледки с уникалното биоразнообразие на делтата на река Дунав край румънския град Тулча и посетиха румънското село Никулицел – Никулица.

164-09-01-rumania2164-09-01-rumania3

„Край това населено място се предполага, че е била местността Онгъла, където предвожданите от хан Аспарух българи се установяват и след битка с византийците през 681 г. установяват държавата си в териториите между Дунав и Стара планина. Част от поредната вълнуваща екскурзия бяха още пещерата Орлова чука, крепостта „Червен”, Ивановските скални манастири, Бесарбовският скален манастир, рзерватът „Сребърна” и крепостта „Меджиди Табия” край Силистра и забележителностите в Русе, както и черноморският град Констанца, курортът Мамая и свързаният също с българската история град Браила в Румъния“, разказва кюстендилецът Георги Георгиев. Групата от близо 40 туристи бе попълнена в автобуса след спирки в София и край Русе бе първият туристически обект за първия ден – пещерата Орлова чука близо до село Пепелина на около 40 км от Русе.

164-09-01-rumania4143-Mitova-07-rumania5

Пещерата е открита през 1941 г. от овчар, който пасял стадото си в района. В нея са открити скелети на пещерни мечки. Счита се, че е била обитавана от хора през палеолита и каменно-медната епоха. При всяка една от забележителностите бе получена достатъчно богата информация от местни екскурзоводи, а преди нощувката в хижа „Приста” край Русе отново имаше време за забавление с народни хора и авторски песни на носещия почти навсякъде китарата си водач Любомир Младенов, също от Кюстендил. Особено впечатляваща е песента „Жълтата стрелка”, посветена на маркировката, която насочва пилигримите по пътя „Камино” в Испания.
След уникалното пътуване по ръкавите и каналите на делтата на Дунав по програма предстоеше посещение на село Нукулицел. „Укрепеният лагер и едноименната местност се намирали в района на делтата на Дунав, но точното им местонахождение не е установено безспорно. Друга версия поставя Онгъла в района на Галац, до река Серет. Всички от групата се снимаха с гордост с българското знаме пред кметството на село Никулицел, след което посетиха и средновековната българска църква “Свети Атанас Летни”. В града има занемарена в последните години българска църква „Възнесение Господне” с красива архитектура и е изграден бюст-паметник на Христо Ботев, за който любопитство проявиха и няколко млади румънки, след като видяха толкова голяма група да се снима пред него“, разказва Силвия Михова. В четвъртия ден от екскурзията се отдели достатъчно време за пешеходна обиколка, свободно време и пазаруване в град Тулча, в който живеят представители на над 20 народностни групи. Преди пътя от около 400 км до Кюстендил в последния ден групата получи три часа за пешеходно разглеждане на забележителностите на Русе като къщите на баба Тонка Обретенова и Захари Стоянов, както и други индивидуални дейности.

Снимките:

1 Кюстендилската група развя българското знаме пред кметството в румънското село Никулицел. Крайната, седнала вдясно на първия ред, е Калина Пеева, бивш заместник-кмет на община Кюстендил.

2  В пещерата Орлова чука

3  Пътешествието

4 С корабче по делтата на Дунав – Анелия Демиревска и Искра Иванова

5  Кюстендилецът Любомир Младенов не изпусна китарата.

 

Spread the love