Жени с бурки и мъже с бради кръстосват пазара в Гоце Делчев, местните шушукат: Духът на „Ислямска държава” броди в региона

Filed under: Актуално от днес,Гоце Делчев |

С обещания за 1000 долара на месец, за да се учат как се обезвреждат бомби, джихадистите вербували овчари и роми

Мюсюлманки с бурки и мъже с бради, приличащи на фанатизирани имами и софити, са засечени да шарят из пазара в Гоце Делчев. Новината се разпространи като горски пожар в града и околностите, съобщи вестник „Градът“. Местните се чудят откъде са се взели чужденците, които по думите им дори не разбирали българска реч. Неврокопчани се страхуват да не би фанатиците от „Ислямска държава” да се опитват да пуснат пипалата си в региона, известен с мирното съжителство между християни и мюсюлмани. Ето защо хората изразяват своето възмущение от парадирането с религиозните символи. „От години насам живеем в мир и съгласие и християни, и мюсюлмани, живеем с уважение един другиму и не е нормално такива хора да будят напрежение…“, коментира се из пазара.

На фона на това не спират да се тиражират информациите, че помаци от Родопите са били вербувани от терористичната групировка „Ислямска държава“. Ставало въпрос за животновъди, заети в селското стопанство в Родопите в района на Смолян, Сатовча, Гърмен и град Гоце Делчев, които живеят в крайна бедност и са неграмотни.

Преди няколко месеца в района на община Гърмен е имало сигнал за радикалисти от местен мюсюлмански храм, които започнали да обикалят из малките населени места и да настройват овчари с призиви да станат бойци на джихадистката групировка. По информация на таблоида „Всеки ден“ вербуваните са няколко и вече са заминали за редиците в Сирия и Ирак. Всички те били прилъгвани с обещанието, че просто ще трябва да тренират с автомати на рамо и да учат как се обезвреждат гранати и мини срещу впечатляващата сума от 1000 долара на месец, при това стартово. За джихадисти и „Ислямска държава” никой не говорел. Именно по тази схема са прилъгвани и французи, германци и англичани, щурмували Близкия изток и превърнали се в живи бомби за осъществяването на т.нар. свещен джихад обратно на Стария континент.

По последните данни на Агенцията за бежанците само един на всеки 8 души е действителен бежанец от размирните райони, а останалите – нелегални икономически имигранти.

Според специалисти е твърде възможно освен бедни овчари към каузата на „Ислямска държава“ вече да се привличат и роми, отново с нисък социален статус и привлечени от доброто заплащане, предлагано от джихадистите, а както се знае, и осигурявано в действителност.

 

Spread the love