Румънката Ана Сечея, помела еколозите Ковачев и Петров в Кресненското дефиле: Пред мен имаше два тира, при удара реших, че върху нас се изсипа товарът им

Filed under: Общество |

 Боян Петров: Оцелях за пореден път, не в планините, а отново на пътя, изнасянето на целия транзитен поток от сегашния път убиец до ново четирилентово трасе вече е кауза за мен

общество   боян петров59x

Боян Петров

„Не видях хората на банкета, нямах видимост, пред мен се движеха два тира и при сблъсъка помислих, че върху колата ми се изсипват предмети от товара им.“ Това си спомня румънката Ана Сечея (27 г.) за катастрофата на 23 август в Кресненското дефиле, където блъсна еколозите Андрей Ковачев и Боян Петров. Тя пътувала от Румъния за Италия със съпруга си и децата – на 9 месеца и на 7 години, съобщава „Труд“. Преди Перник съпругът й казал, че се чувства уморен и я помолил да се сменят на волана на фамилното ауди. Ана навлязла в дефилето преди обед. Към 11 ч се е намирала до завоя на местността Османска чешма. „Пред мен се движеха два тира, аз само тях виждах, не помня с каква скорост се движех, не познавах пътя и на ляв завой излязох малко вдясно извън шосето. Тогава чух удар по дясната страна на колата и ударих спирачки. Като спрях, разбрах, че съм ударила хора, за мен преди това те бяха невидими“, казва румънката. Еколозите бяха ранени тежко, но оцеляха.

общество  41

Ковачев и Петров по време на сблъсъка правели обследване за смъртността на животните в дефилето.

 

Ковачев и Петров по време на сблъсъка правели обследване за смъртността на животните в дефилето, която е следствие на интензивния трафик по шосето. „По принцип по банкета на такъв път хора нямат място“, казаха катаджии, но неофициално, тъй като са задължени да спазват следствена тайна.

Но от агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) заявиха, че били предупредени за присъствието на еколозите в дефилето и поставили в района знак за намаляване на скоростта. Според разследващите Ковачев и Петров били облечени със светлоотразителни жилетки. Тепърва те щели да изясняват дали са имали командировъчни и разрешение за обследване на района.

В момента имало работно обвинение срещу румънката за причиняване на средна телесна повреда на две лица по непредпазливост. Очакват се резултатите от съдебномедицинските и автотехническите експертизи и обвинението може да се промени в зависимост от установените факти, казаха от прокуратурата в Благоевград. До момента за тях било ясно, че еколозите са се намирали на тесен банкет в близост с голяма растителност и видимостта към тях е била малка или никаква. При сблъсъка самите те не видели връхлитащата ги кола, защото били с гръб към движението. На няколко метра от тях се е намирал трети еколог. Той е невредим, но също е бил с гръб и не може да даде обяснения за катастрофата. След колата на румънката се движела още една, в която се возели нейни роднини. Те също са разпитани като свидетели по случая.
Веднага след катастрофата в дефилето румънката Ана Сечея бе настанена в хотел у нас, но скоро напусна страната. Тя оказа пълно съдействие на разследващите органи, заявиха от прокуратурата. Чужденката се явила на разпит пред съдия с преводач, отказала се от адвокат. Мярка за неотклонение не е била разглеждана в съда. Следователят й наложил 5000 лв. гаранция, разрешил й да напусне страната и тя отпътувала веднага. Преди това подписала протоколите за разпит, оставила адрес, телефон и дала дума, че ще се яви, като я потърсят от съда. Била гастарбайтер в Италия.
Междувременно оцелелият след удара Боян Петров написа в социалната мрежа: „Оцелях за пореден път. Не в планините, а отново на пътя. Благодаря на всички, които се молеха или мислеха за нас. За мен става кауза да работя в посока изнасяне на целия транзитен поток от сегашния път убиец до ново четирилентово трасе, който да минава по склоновете на Пирин над дефилето. Рано или късно това ще стане!“

 

Spread the love