„Алфа Рисърч”: Няма две мнения – Борисов остава най-харесваният лидер

Filed under: България |

 

Сред националистите с най-висока и нарастваща подкрепа се ползва лидерът на ВМРО и кандидат за президент Красимир Каракачанов

179-12-02-orig_529f18e3c47f59f3532b14346b24a392

Бойко Борисов остава най-одобряваният партиен лидер с 32,6% положителни оценки. Действията му през последния месец увеличават обаче поляризацията в отношението към него, която се изразява в ръст както на позитивните, така и на негативните мнения за лидера на ГЕРБ. Това показват данните от регулярното тримесечно проучване на агенция „Алфа Рисърч“, проведено в периода 9-15 септември сред 1026 пълнолетни жители на страната. В ляво след драмата с номинацията на ген. Румен Радев и разтрогването на предизборния съюз между БСП и АБВ Георги Първанов бележи нов спад от 2% и така за първи път рейтингът на бившия президент пада до този на председателя на БСП – 18,3% за Георги Първанов, 18,5% за Корнелия Нинова. Новият председател на БСП излиза от скандалите без поражения.
Сред националистите с най-висока и нарастваща подкрепа се ползва лидерът на ВМРО и кандидат за президент Красимир Каракачанов, който достига 20% одобрение. Доста по-ниски са рейтингите на другите политици в този спектър – 13,4% за Валери Симеонов и 4,5% – Волен Сидеров.
Формално щастливата развръзка с излъчването на кандидат-президент на Реформаторския блок след месеци мъчителни преговори не е довела до позитиви за нито един от лидерите на блока. Всички те запазват относително ниски равнища на обществено доверие – Меглена Кунева (9,8%), Радан Кънев (7,8%), Николай Ненчев (7,3%), Божидар Лукарски (5,4%).

57% от гражданите с право на глас декларират, че ще участват в президентските избори. 51% заявяват готовност да гласуват на референдума, който ще се проведе заедно с тях, показва още проучването.
Този процент е само с 2 пункта по-висок от отговорилите положително на същия въпрос месец преди референдума за електронното гласуване през миналата година. Реалната активност тогава беше 39,67%. Интересен от политическа гледна точка е въпросът дали провеждането на референдум заедно с национални избори ще доведе до ръст в избирателната активност, или всенародното допитване отново ще остане по-неглижирано.
От „Алфа Рисърч“ посочват, че липсата на номинация от страна на най-голямата и управляваща партия ГЕРБ прави невъзможно точното отчитане на подкрепата за вече известните претенденти за президентския пост. Конкретното име, което ГЕРБ ще посочи, може да повлияе не само на резултата на собствения му кандидат, но и на разпределението на гласовете между останалите.
На този етап и на база настоящото проучване „Алфа Рисърч“ се ангажира със следните тенденции по отношение на президентския вот: изходът от кандидатпрезидентската надпревара със сигурност ще се реши на втори тур; конкурентните кандидатури в ляво и съперничеството между основните формации не намаляват, а увеличават електоралната мобилизация на техните симпатизанти; името на кандидата на ГЕРБ има по-малко значение за първи тур на изборите, но може да се окаже решаващо за изхода от втория тур.
Доверието в институциите се запазва в рамките на регистрираното в няколко поредни проучвания ниско равнище. С по-значима подкрепа се ползва президентът Росен Плевнелиев, който приключва мандата с одобрение от 21% и неодобрение от 39%, твърдят от агенция „Алфа Рисърч“. Доверието в парламента продължава да е устойчиво ниско (8%). Аналогично е отношението към главния прокурор (10% положителни оценки).
Армия и полиция – две много важни с оглед актуалната ситуация институции – се ползват с малко по-високо доверие. Армията (28% одобрение срещу 28% неодобрение) остава с относително най-позитивно отношение, но и тя е засегната от тенденцията на поляризация. В мнението за полицията отрицателните оценки (44%) чувствително преобладават над положителните (17%).

Spread the love