В Деня без жертви на пътя: Полицаи тестваха шофьори за алкохол и опиати, проверяваха за застраховка и технически преглед на рискови места в Кюстендилско

Filed under: Актуално от днес,Кюстендил |

Ст. инспектор Добромир Добрев: Даваме жертви на пътя, все едно е война, най-проблемни са кръговите кръстовища

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Старши инспектор Добромир Добрев

Пътни полицаи в Кюстендилско на рисковите места в града спираха шофьори, проверяваха за „Гражданска отговорност”, годишен технически преглед, поставяне на обезопасителни средства, правиха тестове за алкохол и упойващи вещества. Така униформените се присъединиха към европейската инициатива за един ден без жертви на пътя.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Проверка по метода на холандския контрол

От началото на годината досега на територията на ОДМВР-Кюстендил шест души са загинали при ПТП, статистиката показва, че през миналата 2015 година те са били 14. „Целта е не толкова да сведем един ден до нулев травматизъм на пътя, колкото да се акцентира върху проблема. Ежедневно се сблъскваме с информация за пострадали по пътищата, които, ако направим равносметката, са колкото военен конфликт в близка страна. Надявам се водачите да сведат до минимум агресивността на пътя, да поставят колани, да не надвишават скоростта за движение“, заяви старши инспектор Добромир Добрев – началник-група „Пътна полиция“. Рисковите участъци в областта остават Автомагистрала „Струма” и около кръговите кръстовища. Последните поемат трафика“, допълни Добри Добрев. „Има комисия по безопасност в община Кюстендил, която е взела решение за новите кръгови кръстовища. Аз не казвам, че не са удачни, а че поемат огромен поток от ПТП и най-малкото като нови трябва да се познават и водачите да са по-внимателни“, уточни Добромир Добрев.

Според Пътна полиция в Кюстендилско най-честите нарушения са шофиране с превишена скорост и непоставяне на колан. „Напоследък много тревожна е употребата на наркотици и алкохол поне в нашия регион, констатира се ръст на тези нарушения. Затова сме предприели и мерки“, коментира пътният полицай.

Във връзка с поредицата от почивни дни се предвижда засилено присъствие на полицейските патрули. Специализирана операция за сигурност по пътищата EDWARD се проведе на територията на областта. „Европейски ден без загинали на пътя“ е международна инициатива. Идеята е на рискови места в страната да се осъществи 24-часово видеонаблюдение, а тежки инциденти с пострадали и загинали да бъдат записани и предоставяни за информация на гражданите.

 

Spread the love