Кметът В. Москов посрещна Симеон Сакскобургготски в Гоце Делчев, запозна го с 12.б клас

Filed under: Гоце Делчев |

 

182-05-02-701 182-05-02-1522 182-05-02   DSC_1579Над 700 възпитаници на ПМГ „Яне Сандански“ в гр. Гоце Делчев посрещнаха бившия премиер Симеон Сакскобургготски, който посети града по покана на кмета Владимир Москов и директора на училището Елка Божикова. Той бе посрещнат на входа на учебното заведение от градоначалника Владимир Москов, председателя на Общинския съвет Ангел Гераксиев, заместник-кметовете Богдан Боцев и Саид Иброш, както и от общински съветници.

182-05-02_1550 182-05-02   DSC_1660 182-05-02  DSC_1624 182-05-02_1530

Гостът разгледа гимназията, която е напълно обновена по проект на общината. „Пътувал съм много из страната, но досега не бях виждал такова училище, в него наистина се усеща голямо уважение към традициите“, заяви Симеон Сакскобургготски. Той се запозна с уникални архивни документи – училищни дневници, водени от директорите в началото на миналия век. В тях са отбелязвани всички значими събития и тържества в училището, провеждани по различни поводи, включително и такива, свързани с царското семейство. Особено вълнуващ за Симеон Сакскобургготски бе моментът да види реставрираното знаме на гимназията, на което е изобразен неговият детски лик. Находката бе открита случайно преди година при освежаването на старото знаме на ПМГ „Яне Сандански“. Експертите установиха, че под горния слой има втори. След направените реставрационни дейности се оказа, че това всъщност е автентичното знаме на училището от периода 1938-1944г., когато то е носело името на Симеон II.182-05-02_1699 182-05-02_1671 182-05-02_1692

Емоционално премина и срещата на Симеон Сакскобургготски с учениците от 12.б клас. В разговора с младите хора гостът подчерта колко е важно за страната ни да е равноправен член на Европейския съюз и че сега това се оценява от много хора. Той призова своите събеседници да се завръщат в Родината. „Една от нашите големи общи цели с кмета г-н Москов е именно тази – да убеждаваме младите ни хора не само да се връщат в България, но да си идват именно тук – в родния град, където имаме нужда от добри специалисти“, заяви директорката на училището Елка Божикова. От своя страна Симеон Сакскобургготски каза, че кметът на община Гоце Делчев е един от най-успешните кметове, които познава, и призова зрелостниците да помислят и за реализация в структурите на местната власт.

Симеон Сакскобургготски проведе среща и с представители на структуроопределящи предприятия в общината, на която присъства и ръководството на Сдружение на предприемачите – регион Гоце Делчев. В приветствието си към присъстващите кметът Владимир Москов подчерта, че по време на премиерския мандат на госта са се случили няколко важни неща за развитието на района, сред които отварянето на КПП „Илинден“ на българо-гръцката граница, прехвърлянето на собствеността на бившата казарма към общината и др. Председателят на Сдружението на предприемачите Бертрам Ролман изтъкна като основно предизвикателство пред фирмите в района конкуренцията за квалифицирана работна ръка. „Инвестиционен интерес има, но липсват кадри“, подчерта той.

Кметът Владимир Москов изненада Симеон Сакскобургготски с уникална снимка от фонда на Общинския исторически музей, запечатала посрещането на неговия баща цар Борис III в Неврокоп през 30-те години на миналия век.

По време на визитата си в Гоце Делчев Симеон Сакскобургготски проведе и среща с Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. Гостът остана впечатлен и от обновения градски парк и начина, по който се поддържа.

Преди посещението си в Гоце Делчев Симеон Сакскобургготски направи дарение на два от социалните домове в града – тези за деца и възрастни с увреждания.

 

Spread the love