Кметът на Сатовча Арбен Мименов: Завеждаме колективен иск за над 1 000 000 лв. срещу „Михайлидис” АД за неплатен тютюн от 2015 г., държавата да ни помогне

Filed under: Гоце Делчев |

 

182-01-09 Арбен Мименов и Михали Папанастасио упрамител на Михайлидис

Арбен Мименов и Михаил Папанастасио

Кметът на община Сатовча Арбен Мименов и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюни в България настоя за правна помощ от земеделския министър Десислава Танева за завеждане на колективен иск за над 1 000 000 лв. за неизплатените тютюни на стопаните в Гоцеделчевско.

Това стана на среща в земеделското ведомство вчера, а колективният иск е насочен срещу гръцката фирма „Михайлидис” АД. Тютюнопроизводителите не са получили парите си още от реколта 2015. Срещата между кметове и земеделския министър Десислава Танева бе във връзка с осигуряването на дървата за огрев за населението с личен превоз и неплатените количества изкупен тютюн от реколта 2015 от гръцката фирма „Михайлидис” АД.

Кметът на община Сатовча Арбен Мименов се похвали, че в област Благоевград почти е уреден въпросът с добиването и снабдяването на населението с дърва за огрев с личен превоз. Най-болният проблем обаче си остава този с неплатените количества тютюн от гръцката фирма „Михайлидис” АД на жители от четирите общини Сатовча, Гърмен, Хаджидимово и Гоце Делчев. Дължимата сума към тютюнопроизводители само от Гоцеделчевско е за над 1 000 000 лева, съобщи Арбен Мименов. Той бе категоричен, че непременно и по най-бързия начин земеделското министерство и в частност министър Десислава Танева трябва да окажат съдействие за завеждането на колективния иск, тъй като е невъзможно ощетените производители да водят самостоятелни дела срещу „Михайлидис” АД.

Вчера е било решено още преди да се пристъпи към съдебната процедура и процедурата по отнемане лиценза на гръцките изкупвачи министър Танева да се срещне и разговаря за последно с гръцкия представител на фирмата за България Михаил Папанастасио.

„Не са платени все още тютюните от реколта 2015 на производители от община Сатовча, от селата Вълкосел, Годешево, Слащен, Ваклиново и др.; от Абланица и други села от община Хаджидимово, от селата Осиково, Рибново и други от община Гърмен, както и на производители от гоцеделчевските села Корница, Лъжница, Буково и други”, коментира Арбен Мименов. Той бе категоричен, че повече няма смисъл от чакане и компромиси, а трябва да се действа чрез съда и правителството на България.

Обещанията на управителя на гръцката фирма Михаил Папанастасио отпреди няколко месеца са, че графиците и парите са готови и че фирмата ще се разплати с тютюнопроизводителите.

„От 11 до 30 юли ще изплатим всички дължими суми на производителите, от които купихме миналата година тютюни. Разбирам ги напълно и моля за извинение и още малко търпение. Това е последният и категоричен срок и за спазването му лично аз поемам отговорност”, обеща на среща с кметове и производители още през м. юни управителят Михаил Папанастасио.

 

Spread the love