Ердоган към Европейския съюз: Дойде краят на играта

Filed under: Свят |

 

Крайно време е съюзът да реши дали иска Турция да стане част от него, заяви президентът

185-12-01-20160421.bsmsgnaaog

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поиска днес от Европейския съюз да заяви ясно дали е за или против присъединяването на Турция, уверявайки, че „това е краят на играта“ в реч пред парламента в Анкара, предаде „Франс прес”. Според него „няма никаква пречка Турция да стане член на ЕС. Ако ЕС го иска, ние сме готови“. „Да видим дали те искат да продължат със или без Турция“, каза той.
„Фактът, че ни оставят пред вратата 53 години, свидетелства за намеренията им спрямо нас“, отбеляза той, приканвайки страните членки да уточнят намеренията си. „Поведението на Европа е като на някой, който не иска да изпълни обещанията, дадени на Турция“, продължи Ердоган.
Той критикува „изявленията на съюза, особено тези, които се отнасят до борбата с тероризма, която е въпрос на оцеляване на Турция“, изразявайки съжаление, че ЕС „се опитва да направи това критерий в процеса на присъединяване“.
„Турция винаги е спазвала ангажиментите си към Европа“, каза още Ердоган, припомняйки, че визовият режим за турските граждани при пътуването им в ЕС трябваше да бъде отменен през октомври, „месец, който ще бъде важен“ за отношенията на страната с европейците, по думите на турския президент.

Spread the love