Нова опасност! Женска клетка на „Ислямска държава” се въоръжава с химически оръжия

Filed under: Свят |

 

Жените, врекли се във вярност на групировката, подготвяли колани с експлозиви, за да нападнат съоръжения от жизнена важност

186-13-01-1475502105-49826-660-370

Мароканската полиция арестува десет жени, положили клетва за вярност на „Ислямска държава“ и планирали самоубийствени атентати в цялата страна, съобщиха властите. Изцяло женската клетка правела опити „да се снабди с химически вещества, използвани за направа на колани с експлозиви“ и планирала да напада „съоръжения от жизнена важност „, посочва вътрешното министерство.
Жените били „в тесни връзки с няколко свързани с ИД марокански терористи, базирани на сирийско-иракската граница“.
Джихадистката клетка привличала и обучавала жени в различни части на страната, включително и в посещавания от туристи Танжер и градчета близо до столицата Рабат, се казва в съобщението на вътрешното ведомство.
Рабат съобщава, че от 2002 година били разкрити над 150 „терористични клетки“, свързани с джихадисти в Ирак и Сирия, като само през последните три години те са десетки.
Декемврийско проучване на базираната в САЩ „Суфан груп“ посочва, че през последните 18 месеца поне 1200 мароканци са заминали в чужбина да се сражават на страната на ИД.
Досега кралството, в което се изповядва умерена форма на исляма, оставаше встрани от джихадистко насилие, което през последните няколко години се развихри в други части на региона.

Spread the love