Симеон Сакскобургготски впечатлен от развитието на Симитли, с кмета Апостолов откриха изложба на ЮЗУ студенти и преподаватели

Filed under: Благоевград,Общество |

 

Брежанските баби Катя и Райна приготвиха баници с праз и чушки с извара

186-09-02 симеон1

Симеон Сакскобургготски получи колаж от снимки от първото си посещение в общината на 3 март 2004 година

Симеон Сакскобургготски и кметът на Симитли Апостол Апостолов официално откриха изложбата „Духът на миналото в образи“. „Радвам се, че на мен се пада честта да открия тази хубава изложба, съставена от студенти и преподаватели от ЮЗУ „Н. Рилски“. Картините, представени в експозицията, са автентични неща за нашата страна и по-конкретно за община Симитли, включително виждате картина с кукер, който е един от символите на Симитли. Освен това изложбата е допълнена с характерни за този край етнографски елементи и носии“, каза Апостолов.186-09-02 симеон2

186-09-02 симеон3

Десетки жители и гости проследиха откриването на изложбата

Гостът също изрази задоволството си от видяното, като коментира, че картините на младите художници са изключително красиви. „С две думи искам само да кажа, че много се радвам, че успях да включа в програмата си посещение в община Симитли. Моето желание бе с присъствието си да насърча младите художници, най-вече защото ето такива картини от нашата си България, нещо, което е много по-автентично, ме радват и всички ние трябва да подкрепим тази инициатива“, заяви кобулгготски. След официалното откриване А. Апостолов и бившият премиер си размениха подаръци, един от които бе с изключително емоционална стойност за царя, тъй като представляваше колаж от снимки от първото му посещение в общината на Националния празник на България 3 март през далечната 2004 година. След изложбата гостът и кметът присъстваха на официалното представяне на туристически пътеводител на общината. Пътеводителят бе представен от Кристиян Ковачев и проф. д-р Нина Христова.

Бившата депутатка от НДСВ Снежана Гроздилова, която и до днес е сред приближените на царя, дойде специално за изложбата и представянето на пътеводителя на Симитли. Приятна изненада за госта бяха прекрасно подредените гозби, приготвящи се само в Симитлийска община. Баници с кестени, баници с праз, чушки с извара и много красиви пити хляб и десерти бяха приготвили брежанските баби Катя и Райна.

Симеон Сакскобургготски изрази приятното си чувство на задоволство, че много се е променил град Симитли за тези 12 години, в които той не е посещавал общинския център и как общинското ръководство не спира да работи за благото на жителите на общината.

 

Spread the love