Бъчварова: Предпочитаме да се заселят семейства бежанци, 2 години е достатъчен период да могат да се интегрират

Filed under: България |

 

188-13-04-Bachvarova2 години е достатъчен период бежанците да могат да се интегрират и да си намерят работа. Предпочитаме да се заселят семейства, обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова след участието си в блицконтрола в НС.

„Относно центровете – става въпрос за 3 площадки, които ако се наложи и дойде много голяма вълна от бежанци от Турция и трябва да бъдат разположени някъде, бежанците ще бъдат във фургони от временен тип на тези площадки, за да не допуснем да се движат самостоятелно и да не можем да ги контролираме“, каза Бъчварова.

Според нея България е поела ангажимент, заедно с всички останали държави по механизма на релокацията, да релокира 1300-1400 бежанци и 100 души по механизма за презаселване от Турция. Тя допълни, че плащанията ще започнат да идват, след като се уредят всички документи, приемането на условията да се обучават бежанците на език, да си намерят работа и да останат да работят. По думите й общата отпусната на България сума е 160 млн. евро, от които 124 млн., или 70%, са за подобряване на охраната на границата, и 12% за мерки, свързани с бежанците и нелегалните мигранти, които вече са в България.

„14 млн. са за издръжка на персонал, храна, превод, охрана, медицинска и психологическа помощ. 5 млн. евро за преместване в нов дом на един от домовете в София, защото е в прекалено лошо състояние“, каза още Румяна Бъчварова и уточни, че са предвидени и 2 млн. за доброволно връщане на 1000 бежанци.

„Какво означава промяна на етническия състав на нацията? Това е много лоша спекулация. Вие наясно ли сте вашите родители откъде са дошли. Това са естествени процеси на хора, които избират къде да живеят“, каза Бъчварова в отговор на журналистическо питане. Тя припомни, че по цял свят е така.

„Нашите българи също избират да живеят някъде другаде и отиват в Канада, в Щатите, във Великобритания, в Испания – това етническо прочистване ли е на тия държави?“, каза министърът.

 

Снимка:

Румяна Бъчварова предпочита заселване на семейства от бежанци.

 

Spread the love