Николай Георгиев, кмет на община Кресна: Поклон и вечна памет на героите, отдали живота си за майка България

1-247707f93b9d40078b4a212f8fc5790d

138 г. Кресненско-Разложко въстание
В новата ни историята има едно паметно събитие, което по най-категоричен начин утвърждава значението на нашата малка, но горда и свободолюбива общност за обединението на разпокъсаното от Берлинския конгрес Отечество!
Изправени пред бруталната несправедливост на Великите сили, всяка от които преследва своя меркантилна кауза, българите в Македония са наново поробени. Не вкусили и година свобода, те са върнати под ботуша на тирана без право на мнение. Чудно ли е, че в онзи момент редица видни дейци на Българското национално-освободително движение възкликват в местната преса: „Проклета и триж проклета да бъдеш ти, Европо, блудницо вавилонска“, а редакциите са затрупани от призиви за отвоюване на отнетата насилствено свобода? Една мисъл, публикувана в тогавашния вестник „Марица“, сякаш сбира в едно настроенията на епохата: „Българинът в Македония трябва да се бори против безброй мъчнотии и винаги да бъде готов за смърт“.
Ето така припламва и се разгаря в изпепеляващ пожар преди 138 години идеята за въоръжена борба с поробителя, която днешните историци наричат сухичко и безсъдържателно Кресненско-Разложко въстание.
Комити и хайдути хващат отново калъча и през октомври и ноември 1878 г. бързо връщат у българското население усещането за справедливост, като с оръжие налагат повторно историческата правда във Вардарска Македония. Несломимият български дух, изправил срещу вековния тиранин най-смелите и безстрашни свои синове, бързо го принудил да сложи оръжие пред техния подвиг и саможертва. Така се стига до апогея на въстаническите действия, когато на 10 ноември 1878 година е издаден Апел на Привременното българско управление в Македония, с който се призовават свободните българи и всички славяни да окажат помощ на въстаниците.
Днешният ден (5 октомври) е повод да си припомним героите на въстанието – Натанаил Охридски, Димитър Попгеоргиев, Методий Кусев, Васил Диамандиев, Ильо Марков (Ильо Войвода), Стоян Карастоилов (Стоян войвода), Георги Симеонов – Гаджал войвода, Георги Зимбилев – Зюмбюл войвода, Атанас войвода, Братан (Баньо) Маринов, Димитър Греков и редица други знайни и незнайни войводи и опълченци от вътрешността на Македония и пограничните райони с Княжество България.
Поклон и вечна памет на героите, отдали живота си за майка България!
Николай Георгиев – Кмет на община Кресна

4c19ea259711062c7f1160518f3e989c

Spread the love