Шивачката Бойка Капланова от Дупница: Шефката ми Румяна Джартова ми даде 250 лв. заплата, водим се на 420 лв., но никога не сме ги видели, подписва ни във ведомостта

Filed under: Дупница |

Щерката на Джартова пред „Вяра” топи Капланова, че виси с кредит, заплашила я: Няма да вземаш пари, даже ще връщаш и ще се молиш да останеш

 Капланова шие, разшива, зашива, има много санкции, каза Румяна Джартова, без да покаже заповед за наказанието

189-01-01 капланова 20161004_165516 copy

Бойка Капланова

Шивачката Бойка Капланова дойде разплакана с мизерната си заплата от 250 лв. в редакцията на вестник „Вяра” и разказа, че е ограбена от Румяна Джартова – собственичка на цеха, в който работи. Капланова разкри пред екип на вестника схемата, по която заплатата й на хартия от 420 лв. се стопява до 250 лв.

189-01-01_n copy

Румяна Джартова

„Ние, деветте шивачки на бизнес дамата Румяна Джартова, опъваме по 8 часа на ден, а накрая получаваме с между 100 и 200 лв. на месец по-малко от минималната работна заплата, която е 420 лв.”, това обяви в редакцията на вестник „Вяра” Бойка Капланова от Дупница.

„Заставени сме от чорбаджийката да се подписваме срещу абсолютно нереални суми. Тегля си вчера заплатата и виждам, че е със сто лева по-малко. Би трябвало аз да получа 420 лв. минимална заплата, това е по договора ми. А аз получих 250 лв.

От първи януари тази година тя неизменно ми удържа около 90-100 лв. осигуровки от и без това мизерните пари. Казва ми, че имам заработка от 340 лв., като извади от тях и осигуровката – получавам накрая 250 лв.

Не само аз, а почти всички, да не кажа всички, са така, но адски се страхуват и не смеят да говорят, защото нямат пари за адвокати. Принудени сме да си бодем очите, за да трупаме печалба за чорбаджийката, която не спира да ходи по екскурзии и да си обновява дома.

Специално за месец август имам 10 работни дни и 13 платен годишен отпуск. Платеният годишен отпуск означава, че се водя на работа. Как е възможно да не се зачете платеният ми отпуск? Значи нямаме право на почивка. Аз сега трябва да мизерствам или да взема пари назаем заради това, че съм била почивка. Платеният годишен отпуск не е болничен, не е бягство от служебни задължения. Попитах я: „Джартова, защо заплатата ми е толкова малко?” Тя ми отговори, че толкова ми е заработката. Тогава я попитах на колко пари ни смята осигуровките. Тя каза, че ни осигурява на 420 лв.

Тогава я питах защо не извади осигуровките от 420 лв., а ти ги вади от някаква заработка, която по не зная какви критерии е преценила, че е 340 лв. Значи извадила парите за осигуровките от по-малката сума. Подчертах, че думата „заработка” в договора ни не съществува. И това не го прави само с мен. Каквото и да ни даде като заплата в края на месеца, винаги излиза с номера „имаш санкции”. Така на нея сметките винаги й излизат.

На моя колежка директно й заяви, че няма да получи 380 лв., които й били заработка. Помоли ме да не съобщавам името й, понеже се страхува. Тя й дава ведомост и я кара да се подпише в някакво квадратче. На ведомостта парите са повече и ние възкликваме: „Ние не сме взели тези пари”, а Джартова ни отговаря: „Няма и да ги получите”. Не смятам, че това е отговор на един работодател.

Аз не се страхувам, но моите колежки се страхуват, при това много, защото върху тях се упражнява натиск и защото са в безизходица. Най-скандалното в случая е, че във ведомостта за заплатите срещу имената на шивачките и конкретните суми за получаване стои подписът на Румяна Джартова. Тя е разписала Мария Сапаревлийска във ведомостта за февруари, има и други, но колежките ме помолиха да мълча.

По принцип цехът шие детски облекла. Аз директно попитах как се изчислява, че заплатата ми е 340 лв. Имало разценки. Тогава попитах шефката защо не ни е дала тези разценки на мен и на колежките. Аз трябва да зная, че като ми даде да ушия нещо, по разчет то трябва да стане например за 1 мин. 480 минути ми е работният ден и аз трябва да ушия например 480 детайла, т.е. имам по минута на детайл. Искам всичко да бъде нагледно и ясно. Тя обаче не дава на никого тези разценки и излиза с номера, че сме на бригадна норма, без да казва кой процес колко струва и ние да си направим сметката”, обясни Капланова.

Веднага се свързахме с Румяна Джартова. „Смятам, че нямам проблем”, каза тя и продължи: „Няма истина в думите на Капланова, тя има санкции до останалата сума до 420 лв. Санкцията е заради несвършена работа. Половината месец тя беше на работа, другата половина беше в отпуск. Санкциите са за неефективна работа, всеки процес си има своите изисквания. Ние не даваме просто заплати, те трябва да се изкарат, следят се срокове, качество. Тя шие, разшива, зашива. За 10 дни тя заработва като 3 дни. Аз не мога да плащам това, което тя не е заработила. Проверете на място, говорете с нейните колежки. Минималната заплата има покритие и тя трябва да се заработи. Не сме учители, не сме бюджетна институция. Отникъде не идват пари, ако не ги изкараме. Това е нещото, което Капланова не иска да разбере. Сутринта жените ми направиха бойкот и казаха: „Ние няма да позволим от нашите пари да даваш на нея. Нека да си го заработи, за да има за нея”. От днес тя е в болничен, не желая да казвам дали е права, достойна, или не. Който търси истината, ще я намери”.

На въпрос на „Вяра” има ли издадени заповеди за наложените глоби, събрани от работниците, писмени обяснения за несправяне с работата и защо не е уволнена Капланова, след като не се справя с работата, Джартова каза, че няма такива и отново уточни: „Това е неизпълнена норма, тя няма дисциплинарно наказание. Тя не е нарушила производствения ритъм, просто няма ефективна работа. Това е различно”.

Учудващото в обяснението на Джартова е, че държи на работа човек, който по думите й не се справя. Веднага се свързахме с две от колежките на Капланова и ги попитахме дали в шивашкия цех е имало бойкот. Те категорично отрекоха и уточниха: „Джартова ни попита: „Съгласни ли сте от вашите пари да дам на Капланова?” Ние отговорихме просто „не”, но това не е бойкот, нито пък имаме нещо против колежката. Смятаме, че всеки трябва да си получи според труда”, казаха те.

2 часа след като разговаряхме с Джартова в редакцията на вестник „Вяра” се обади жена, която каза, че е шивачка от цеха, но не пожела да се представи. „Една наша колежка е дошла да ви говори глупости. Затова ще дойдем утре в редакцията, за да напишем едно опровержение, тъй като в думите й няма нищо вярно. Тя каза ли ви, че има 5000 лв. дълг, който трябва да връща и че има удръжки, които се спират от заплатата й заради този дълг”, обясни жената.

Нито на следващия, нито на по-следващия ден шивачките от цеха на Джартова прекрачиха прага на редакцията. С нас отново се свърза потърпевшата Бойка Капланова, която уточни: „Разбрах, че по телефона се е обаждала дъщерята на Джартова – Таня. Момичето се държи изключително грубо. То скочи срещу мен и ме заплаши: „Няма да вземаш пари, даже ще връщаш и ще се молиш да останеш”. Не е истина, че дължа 5000 лв., имам да връщам 1000 лв. и не е истина, че заради тези пари на мен ми режат заплатата, защото окастрянето е двойно и аз ще го докаже в съда”, заяви Капланова.

Адвокат на вестник „Вяра” пое случая с ощетената шивачка, с казуса ще бъде запозната и прокуратурата.

 

Spread the love

Коментар за: Шивачката Бойка Капланова от Дупница: Шефката ми Румяна Джартова ми даде 250 лв. заплата, водим се на 420 лв., но никога не сме ги видели, подписва ни във ведомостта

  1. Това е БЪЛГАРИЯ навсякъде е така цари беззаконие но никой не го е грижа смятат те за тъпа шивачка и това е няма кой да дойде да обърне внимание идват разни проверяващи на 5 години веднъж и след кафе в офиса с шефа си тръгват уж извършили проверката работи се извредно и не се забелязва разбира се кой да забележи няма кой няма ги институциите на които ние плащаме заплатите и после ти казват държавата коя държава няма такава

    Аннс
    2016/октомври/07 at 0:22 AM