Обвиненият за убийството на АМ „Струма” Ембака обжалва глоба от 2000 лв. за ритници по полицейска камера

Filed under: Благоевград |

 

03-01   dbbc3_L copy

Емил Първанов – Ембака се яви днес в Окръжен съд – Благоевград за първи път след като бе освободен под домашен арест

Криминалнопроявеният санданчанин Емил Първанов-Ембака, обвинен в убийството на легионера от АМ „Струма” Николай Чивиев, за първи път напусна дома си в курортната община и се яви на дело в съда в Благоевград. Той бе в ареста допреди месец, когато го пуснаха с мярка за неотклонение „домашен арест“. Днес Ембака се яви в окръжния съд в Благоевград заедно с адвоката си Росен Недин на второинстанционно дело за ритане на полицейска камера. Обжалва 2000 лв. глоба. Припомняме, че той бе признат за виновен от съда в Сандански, че на 11 октомври 2012 г. около 1,15 часа в двора на РУП е попречил на оперативния дежурен служител на МВР Иван Ръжанков да изпълнява служебните си задължения, като с крак изместил охранителна камера, насочена да обхваща двора зад управлението. С това той нарушил наблюдението на охранявания периметър от двора. Обвинението настояваше за наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1,5 г. Накрая съдът му даде 2000 лв. глоба, но той обжалва пред окръжните магистрати. Присъдата бе постановена от съдия Катя Сукалинска в Районен съд – Сандански.

В нощта на инцидента камерите на полицията били насочени към двора поради получена оперативна информация за възможна кражба на съхраняваните в гараж голямо количество конфискувани цигари без бандерол. Полицаите имали оперативната информация, че Първанов заедно със собственика на микробуса и други лица ще направят опит да извършат кражба на въпросните цигари. Около 1,15 часа Първанов с още двама влязъл в двора на РУП. Хванал се с ръце за плочата на сградата и с крак изместил камерата, поставена в горния ъгъл, като и по този начин я обърнал да сочи в друга посока. След това прескочил оградата и излязъл навън. Това било забелязано от полицейски пост. Веднага е започнало преследване на бягащите. Догонен бил Ембака, а другите избягали. Пред съда Първанов признал, че по същото време се движел по улицата и видял група лица да бягат, а полицията да ги гони. Обяснил обаче, че няма нищо общо с тях. Адвокатът му Росен Недин поиска да се разпитат допълнително двама свидетели, сред които и полицай, за да се установи дали Първанов, или някой друг през нощта е прескочил полицейската ограда. Според защитата имало съмнения, че показанията на единия свидетел са променени по някакви причини.

А иначе делото срещу Емил Първанов-Ембака за убийството на Николай Чивиев на АМ “ Струма“ ще се гледа на 16 ноември тази година.

Spread the love