Шефът на Дупнишката популярна каса Георги Близнаков и съпругата му Ивона остават зад решетките, обвинени са в лихварство

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

До момента жалбите са на 230 изгорели, губят се следите на 4,5 млн. лева

Близнаков пред съда: Парите са влагани в печеливши начинания от различни сфери на икономиката

190-04-01 d0

Семейство Близнакови не успяха да трогнат съда и остават в ареста

190-04-01 epvi6oПредседателят на Дупнишката популярна каса Георги Близнаков и съпругата му Ивона да останат в ареста, реши Окръжният съд в Пловдив. Двамата са обвинени за лихварство, а според магистратите, ако останат на свобода, има опасност да извършат ново престъпление или да се укрият.

190-04-01 _308_0

Георги Близнаков

Близнаков и съпругата му ги грози наказание от пет до десет години лишаване от свобода и глоба от пет до десет хиляди лева. Георги Близнаков е обвинен и в извършване на данъчно престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от три до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.
Определението на съда подлежи на обжалване и протест в 3-дневен срок от днес пред Апелативен съд – Пловдив.
Дупнишката популярна каса влезе във вниманието на медиите и властта през април, след сигнали от вложители, че не могат да си получат парите. До момента жалбите са 230, като се губят следите на 4,5 млн. лева. Хората дали спестяванията си, привлечени от високата лихва – 18%.
Адвокатът на Близнакови Марин Марковски обяви, че престъпление няма, тъй като става дума не за банка, а за спомагателна каса. Георги Близнаков пък заявил пред съда, че парите са влагани в печеливши начинания в различни сфери на икономиката.
Според Нова телевизия БНБ е извършила проверка на касата през тази година, но не е открила нарушения.

Spread the love