Спанакът, водата и кофеинът избистрят ума

Filed under: Здраве |

 

здравеОсем продукта – храни и напитки, подпомагат съсредоточаването и паметливостта.
Спанакът е своеобразен „афродизиак” за паметта. Големите количества витамин Е в него подобряват когнитивната активност и увеличават мозъчната тъкан. Същевременно той стимулира освобождаването на допамин, който пък контролира потока на информация към мозъка.
Водата е сред най-полезните вещества за нашето здраве. Често липсата на концентрация или главоболие се дължи на дехидратация.
Кофеинът в кафето е стимулант за отлична памет и концентрация, въпреки че ефектът му е временен.
Мощните антиоксидантни свойства на черния шоколад го поставят в списъка като здравословен десерт, способстващ за добра памет. Антиоксидантите от какаовите зърна са щит срещу свободните радикали.
Според народната медицина визията на всеки продукт от природата подсказва неговите лечебни способности за човека. За мозъка много полезни са орехите заради своите антиоксиданти, които предотвратяват повредата на ДНК на мозъчните клетки, предизвиквана от свободните радикали. Освен това те способстват за по-добрата способност за запаметяване.
Мазните риби, освен омега-3 мастните киселини, съдържат много йод, който подобрява яснотата на ума.
Мононенаситените мазнини в авокадото подпомагат кръвообращението, а оттам и оросяването на мозъка.
Пълнозърнестите храни като овесените ядки, пълнозърнест хляб или кафяв ориз предпазват организма от сърдечносъдови заболявания, като по този начин засилват циркулацията на кръвта и също подпомагат оросяването на мозъка.

Spread the love